Poprask v Británii! Princ Charles figuruje v kauze zneužívání dětí

Princ Charles

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. července 2018 20:18

Britský následník trůnu musel poskytnout výpověď na policii. Princ Charles totiž figuruje jako svědek v případu bývalého kněze, který měl zneužít nejméně 18 chlapců. Informovala o tom agentura AP.

Charles musel na policii poslat svou písemnou výpověď. Britský princ měl totiž poměrně blízký vztah s bývalým biskupem Peterem Ballem, který měl tři desetiletí zneužívat malé chlapce. Princ a bývalý duchovní si měli dlouhá léta dopisovat. 

Charlesovo písemné prohlášení bude čteno na řízení. Charlesova kancelář ve oficiálním prohlášení uvedla, že princ je „více než ochoten poskytnout kontext svého kontaktu s panem Ballem jako jeho bývalým místním biskupem, pokud by to pomohlo vyšetřování". Dodala ale, že Charles „objasnil, že si neuvědomuje rozsah chování pana Balla".

Také mluvčí Clarence House potvrdil, že si Charles s Ballem dopisoval. Korespondence ale údajně neobsahuje žádné zmínky o vyšetřování nebo sexuálním zneužívání. Obsah dopisů nicméně zveřejněn nebyl.

Bývalý duchovní byl za zneužívání 18 chlapců souzen poprvé v roce 1993. Po rezignaci se odstěhoval do sídla v Alleru, které vlastní cornwallské vévodství, jež spadá pod Charlese. Ball se chvástal, že mu „úžasně milý Charles dovolil bydlet v domě vévody". Právě proto chce policie slyšet i Charlesovu verzi.

V roce 2012 byla kauza zneužívání opět otevřena, jeden ze zneužívaných mladíků kvůli tomu později spáchal sebevraždu. Biskup se nakonec přiznal k „pochybení" a ke dvěma případům sexuálního napadení. Měl mladíky nutit, aby se modlili úplně nazí. Pak je bil. V roce 2015 byl za sexuální přestupky ze 70. let odsouzen na 32 měsíců. Propuštěn byl loni v únoru po odpykání poloviny trestu. Dnes je mu 86 let.

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby se minulý rok omluvil Ballovým obětem. Církev také zveřejnila podrobnou zprávu, která odhalila, že starší představitelé církve se v průběhu let řadou obvinění proti biskupovi příliš nezabývali. Welby uvedl, že anglikánská církev se tehdy pokusila skrýt dlouhodobé sexuální zneužívání mladých mužů.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Velká Británie