Měl být korunován Karel III., nebo William? Britové se neshodnou!

Král Charles III.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. května 2023 19:09

Zatímco britský král Karel III. dnes absolvoval poslední zkoušku před sobotní korunovací, zaznívají na Ostrovech i hlasy kritiků monarchie. Mezitím se po bocích ulice The Mall vedoucí k Buckinghamskému paláci začínají rýsovat stany, které staví lidé dychtiví po nejlepších místech přímo u zábradlí.

Sekundu po sekundě už dění kolem korunovace sleduje například server Sky News, který informoval o dnešní závěrečné zkoušce obřadu ve Westminsterském opatství. Zúčastnil se jí panovník, který v pátek večer hostí recepci v Buckinghamském paláci pro zahraniční hosty ceremonie. Česko na ní bude reprezentovat prezident Petr Pavel.

Stany stojí v blízkosti paláce už několik dní. Například jednaosmdesátiletá Margaret Tinsleyová, která pamatuje předchozí korunovaci Alžběty II., založila se svými čtyřmi kamarádkami tábor na ulici Mall už v úterý odpoledne. "Královská rodina je pro mě naše historie, tradice a stabilita," vysvětlila dáma BBC.

Jak prozradila, v minulosti už na stejných místech "kempovala" u příležitosti svateb nynějšího krále Karla III. s princeznou Dianou a prince Andrewa s manželkou Sarah. Pětice postarších žen si prý užívá atmosféru a přátelství s úplnými cizinci.

Jejich nadšení ale rozhodně nesdílí všichni Britové. "Tohle je chvíle v dějinách, kdybychom měli mít možnost demokraticky hlasovat o tom, zdali chceme nadále mít monarchii," řekla BBC aktivistka Chantelle Luntová.

"Kdyby byl korunován (princ) William, rozhodně bych se dívala. Ale nehodlám trávit hodiny sledováním korunovace někoho, kdo se mi jako král nelíbí, u koho se domnívám, že si nezaslouží jím být," vyjádřila svůj názor jednadvacetiletá Joana Firminová.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Princ William královská rodina (gbr) Velká Británie