Hvězdný Kevin Spacey má ohromný problém. Prý zneužíval mnohem víc lidí!

Kevin Spacey 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. července 2018 8:40

Více než třicet lidí měl za poslední desítky let obtěžovat oscarový herec Kevin Spacey, a jejich počet nadále stoupá. Britská policie totiž prověřuje tři nová obvinění. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC.

Mezi únorem a březnem začala londýnská Metropolitní policie vyšetřovat obvinění, podle kterých se Spacey dopustil zneužívání na nejmenovaných mužích v Londýně a Gloucesteru. Herec tak čelí celkově pěti obviněním souvisejícím s obtěžováním Kromě toho je v Británii obviněn i z napadení.

Tři nejnovější obvinění se týkají násilí, kterého se oscarový herec údajně dopustil v letech 1996 a 2008 v Londýně a v roce 2013 v Gloucesteru. V roce 2017 navíc zaevidovala policie obvinění z napadení, kterého se Spacey údajně dopustil v roce 2008 v londýnské městské části Lambeth, jakož i dvě obvinění ze zneužívání údajně spáchaného Spaceym v roce 2005.

Aféra známého amerického producenta Harveyho Weinsteina, kterého ze znásilnění obvinilo několik žen, přiměla řadu obětí sexuálního zneužívání svěřit se se svými traumaty. Jedno z obvinění dostihlo i hollywoodskou oscarovou hvězdu Kevina Spaceyho.

Herec za svého působení v londýnském divadle Old Vic údajně sexuálně obtěžoval nejméně dvacet mužů. Oznámilo to vedení divadla na základě výsledků vyšetřování, které nařídilo po prvních zprávách o nevhodném chování hollywoodské hvězdy v době, kdy byl držitel filmové ceny Oscar v letech 2004 až 2015 uměleckým ředitelem Old Vic.

Interní vyšetřování ukázalo, že dotyční muži se dříve s problémy nikomu nesvěřili kvůli Spaceyho slávě. To se týkalo především mladých spolupracovníků a mladých herců. Podle závěrů šetření bylo navíc problémem, že divadlo zjevně nedokázalo vytvořit atmosféru důvěry. Většina případů se přitom odehrála přímo v divadle.

Jeden z právních zástupců divadla novinářům řekl, že čtrnácti z dvaceti postižených mužů bylo doporučeno, aby se obrátili na policii. Tři z nich to už udělali. Na výzvu, aby se zúčastnil vyšetřování, prý Spacey nereagoval.

Jako první 58letého Spaceyho obvinil ze sexuálního obtěžování o dvanáct let mladší americký herec Anthony Rapp, jehož se prý pokusil svést před třemi desítkami let.

Tato obvinění měla pro jinak uznávaného herce tvrdý dopad. Mezinárodní akademie televizních umění a věd se rozhodla neudělit Spaceymu zvláštní ocenění zakladatelů mezinárodních televizních cen Emmy. Společnost Netflix, která produkuje Dům z karet, pozastavila natáčení nejnovější, v pořadí už šesté řady tohoto seriálu.

A americký režisér Ridley Scott oznámil, že vystříhá ze svého dokončeného filmu Všechny prachy světa veškeré scény, ve kterých Spacey hrál. Nyní je natáčí znovu s Christopherem Plummerem.

Témata: Kevin Spacey Sexuální obtěžování sexuální zneužívání