Smrt královny Alžběty II.? V Británii se něco děje!

Královna Alžběta II. 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. července 2018 9:48

Britové svou královnu milují a mnoho z nich si nedokáže představit zemi bez ní. Bez ohledu na své postavení je ale stále jen člověk a dříve či později ji čeká stejný osud, jako každého z nás. Británie se proto nyní začala připravovat na nejhorší!

Královna před několika týdny podstoupila krátký plánovaný zákrok při léčbě šedého zákalu, nyní ale přišel Buckinghamský palác se znepokojivou zprávou. Královna se moc dobře necítí.

Ještě před pár dny se objevila na veřejnosti a vypadala k světu, nyní ale Buckinghamský palác vydal prohlášení, v němž zrušil její program. A to donutilo politiky jednat.

Mnoho z nich si totiž uvědomuje, že tragédie v podobě úmrtí jejich královny může přijít kdykoliv. Vůbec poprvé se proto sešli na jednom místě ministři, kteří jednali právě o tomto tématu. "Tyto kroky byly zahájeny zřejmě kvůli stáří královny," uvedl server The Sun.

Britská královna Alžběta II. letos v dubnu oslavila 92. narozeniny a na trůnu už sedí více než šest desítek let. Není proto divu, že se mluví o tom, co se stane, až jednou zemře. Zajímavé třeba je, že zpráva o úmrtí královny se k premiérovi či premiérce nedonese přímo, ale v podobě šifrované zprávy.

Co se stane, až královna zemře?

Právě premiér by měl být jedním z prvních, kdo se o skonu panovnice dozví. Až pak se zprávu dozví veřejnost. Královský soukromý sekretář zavolá předsedovi vlády na bezpečnou linku a řekne kód: "London Bridge is Down", tedy "Londýnský most je dole“.

Poté bude stejná kódová zpráva předána vládním činitelům z 53 dalších zemích, které tvoří Commonwealth, jehož hlavou je právě královna. Jakmile dostanou informaci o smrti panovnice jednotlivé vlády, média budou moci informovat veřejnost.

V době sociálních sítí je pravděpodobné, že se lidé zprávu dozvědí prostřednictvím Twitteru nebo Facebooku nebo zpravodajské zprávy zveřejněné některou ze světových tiskových agentur.

Hlasatelé zpráv budou muset informaci oznámit oděni v černém a na bránu Buckinghamského paláce bude zavěšena černá vlajka. Následovat bude 12 dní oficiálního smutku, na které naváže pohřeb ve Westminsterském opatství, tvrdí server Business Insider.

V čele britského Commonwealthu stane její syn, princ Charles. Ačkoli je Charles dědicem britské koruny a po královně nastoupí na trůn, úloha v čele Společenství dědičná není, a jeho nástup na toto místo proto automatický není. Podle stanice BBC dokonce zazněly názory, že by se v této úloze mohlo střídat 53 šéfů členských států.

Nicméně se schválením Charlese jako budoucí hlavy Commonwealthu se počítalo. Zvláště když královna dala najevo, že její "upřímné přání" je, aby se po ní Charles této úlohy "jednoho dne" ujal. Navíc prince již dříve v této záležitosti podpořila Mayová a také kanadský premiér Justin Trudeau.

Témata: Královna Alžběta II. Velká Británie