Robert Pattinson dostane na MFF Karlovy Vary prestižní cenu!

Robert Pattinson

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. června 2018 11:59

Hostem slavnostního zakončení MFF KV bude britský herec Robert Pattinson, známý z upírské filmové ságy Stmívání. V průběhu večera převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, prostřednictvím které festival ocení jeho výraznou hereckou spolupráci na zásadních filmech současných režisérských veličin autorského filmu.

Mimořádný kritický ohlas zaznamenal snímek Dobrý časy (Good Time, 2017)  Bennyho a Joshe Safdieových, ve kterém Pattinson ztvárnil jednu z hlavních rolí. Snímek byl uvedený loni na  filmovém festivalu v Cannes, posléze na karlovarském festivalu a získal pět nominací na Film Independent Spirit Award. MFF Karlovy Vary uvedl v roce 2014 i futuristický western Tulák (The Rover) s Pattinsonem a Guyem Pearcem v hlavních rolích.

Filmografie Roberta Pattinsona zahrnuje nejen velkorozpočtové filmy, ale představuje také spolupráci na dalších, často nezávislých projektech se zajímavým tématem či výraznými filmaři. 

Objevil se v nové adaptaci slavného Maupassantova Miláčka (Bel Ami, 2012), s Davidem Cronenbergem natočil temnou futuristickou vizi Cosmopolis  (2012), uvedenou také na MFF Karlovy Vary, a snímek Mapy ke hvězdám (Maps to the Stars, 2014).  

Zahrál si tkaé se po boku Nicole Kidman a Jamese Franca v životopisném romantickém dramatu Wernera Herzoga Královna pouště (Queen of the Desert, 2015) a v jedné z hlavních rolí dobrodružného snímku Ztracené město Z (The  Lost City of  Z, 2016). Letošní festivaly Sundance a Berlinale uvedly snímek Dáma (Damsel, 2018) Davida a Nathana Zellnerových. 

Témata: Robert Pattinson Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)