Muž hodil na krále Karla III. vejce. Soud ho potrestal!

Král Charles III.

Autor: ČTK, stars24.cz

14. ledna 2023 20:58

Soud v londýnském Westminsteru uložil 21letému muži pokutu 100 liber (asi 2700 korun) za to, že 6. prosince hodil vejce směrem na britského krále Karla III. Dalších 85 liber (asi 2300 korun) Harry Spartacus May zaplatí na soudních poplatcích. Před soudem řekl, že svého činu lituje.

Žalobce Jason Seetal soudu popsal, že policie Maye zatkla u městské radnice v Lutonu nedaleko Londýna poté, co po králi vrhnul vejce. Ačkoliv se netrefil, ochranka Karla III. nakrátko odvedla od shromážděného davu lidí, se kterými král hovořil. Po chvíli se opět vrátil.

Odsouzený May policii řekl, že podle něj král ukázal návštěvou "chudého města", jako je Luton, špatný vkus a on na to chtěl svým činem upozornit. Během dnešního vyřčení rozsudku u soudu ve Westminsteru, kde seděl v brýlích a kožené bundě, neprojevil May viditelnou emoci, píše list The Independent.

Pro Karla III. to nebylo poprvé, kdy na něj kdosi z davu vrhnul vejce. V listopadu 2022 zadržela policie muže, který házel vejci na Karla III. i jeho manželku Camillu a křičel při tom, že "tahle země byla vybudovaná z krve otroků". Incident se stal v Yorku, kde královský pár odhaloval sochu zesnulé královny Alžběty II. Třiadvacetiletý muž stane před soudem 20. ledna.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)