Kniha, kterou nenapsal! Kdo je skutečným autorem knihy o princi Harrym a co se v ní píše?

Princ Harry 5

Autor: ČTK

10. ledna 2023 20:45

Hlavním tématem pamětí prince Harryho o 410 stranách je odhalení konfliktů a sporů uvnitř královských paláců. Harry popisuje, jak svého otce přemlouval, aby se po smrti princezny Diany, své matky, podruhé neženil, a jak mu její úmrtí způsobilo několik let trvající trauma, které ho částečně přivedlo k psychedelickým drogám.

Když se vévoda ze Sussexu sám oženil s americkou herečkou Meghan Markleovou, značně podle něj utrpěl vztah s jeho bratrem Williamem, nyní následníkem trůnu. Harry například popisuje, jak ho William "popadl" a "srazil na zem" při hádce kvůli jeho novomanželce, kterou William podle Harryho nazval "obtížnou", "neomalenou" a "hrubou". K incidentu prý došlo, když ho bratr navštívil v londýnském domě Nottingham Cottage v roce 2019.

"Jsou věci, které mě stále štvou, ale naštvaný už nejsem. Jsem přesně tam, kde mám být," řekl Harry v pondělí v pořadu Good Morning America. O den dříve poskytl rozhovor stanici ITV, kde svůj rozkol s královskou rodinou komentoval tak, že "jeho dveře jsou vždy otevřené" a "míč je na jejich straně hřiště". "Propast mezi mnou a mojí rodinou by nemohla být před publikací téhle knihy větší," odpověděl princ na dotaz, zda publikace zvýší šance na smíření.

Harry v knize také uvádí, že o smrti své babičky, královny Alžběty II., se dozvěděl z webové stránky stanice BBC, místo od rodiny. Královna před smrtí pobývala na skotském zámku Balmoral, kam se po zhoršení jejího zdravotního stavu vydal i Harry, který byl ovšem požádán, aby s sebou nebral svoji ženu Meghan. Když letadlo přistálo, dozvěděl se zprávu z obrazovky svého telefonu. "Moje babička zemřela. Otec se stal králem," popisuje Harry v knize.

Buckinghamský palác se k publikaci zatím nevyjádřil. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu institut královské rodiny opustili už v únoru 2021. Nyní žijí v bohaté komunitě na západním pobřeží Spojených států, mají syna Archieho a dceru Lilibet Dianu a v médiích jsou hlasitými kritiky královské rodiny. Na streamovací platformě Netflix v prosinci vyšel pořad Harry & Meghan, kde Meghan například popisuje, jak ji tlak ze strany britského tisku přiváděl k sebevražedným myšlenkám.

Na psaní knihy si vévoda ze Sussexu najal ghostwritera, tedy profesionálního spisovatele, který není uveden na obálce knihy, má ale hlavní podíl na formě psaní. Je jím držitel Pulitzerovy ceny J. R. Moehringer.

Témata: Princ Harry