Irsko chce na Eurovizi zastupovat bývalý frontman Sex Pistols!

Eurovision Song Contest

Autor: ČTK

9. ledna 2023 18:25

Bývalý frontman legendární skupiny Sex Pistols John Lydon chce zastupovat Irsko na letošní mezinárodní písňové soutěži Eurovize. Lydon, známější pod údernější přezdívkou Johnny Rotten, se bude o účast v soutěži ucházet s uskupením Public Image Ltd (PiL), které založil po rozpadu Sex Pistols. Zpěvák to dnes uvedl ve svém prohlášení, napsala agentura Reuters.

"Největší punker historie", jak jej podle výsledků ankety titulovala stanice BBC Radio 1, představil dnes pro soutěž svou novou píseň Hawaii, kterou popsal jako milostný dopis své ženě Noře, které byla před pár lety diagnostikována Alzheimerova choroba. Manželi jsou již od roku 1979.

"Píseň je určena každému, kdo na cestě životem prochází těžkými časy s osobou, na které jim nejvíc záleží," uvedl 66letý Lydon k písni Hawaii. "Je ale rovněž poselstvím naděje, že láska nakonec všechno přemůže," dodal.

Skupina Public Image Ltd (PiL) je jedním ze šesti umělců či skupin zařazených do užšího výběru, kteří se mezi sebou utkají o místo irského zástupce na soutěži Eurovize. Loňský ročník písňové soutěže vyhrála ukrajinská skupina Kalush Orchestra s písní Stefania. Pořadatelem dalšího ročníku tak měla být Ukrajina. Ta se však už od loňského února brání ruské agresi a organizace 67. ročníku soutěže se kvůli bezpečnosti účastníků ujal severoanglický Liverpool. Finále soutěže se uskuteční 13. května.

První ročník Eurovize se konal v květnu 1956 a za nejslavnějšího vítěze v historii soutěže je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v soutěži uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

Témata: John Lydon Eurovize