Zabil jsem 25 lidí, tvrdí princ Harry! Je to ohavné, reagují na jeho slova

Princ Harry a vévodkyně Meghan 3

Autor: stars24.cz, ČTK

8. ledna 2023 9:39

Afghánské radikální vládní hnutí Tálibán dnes kritizovalo britského prince Harryho za to, jak ve svých pamětech s názvem Spare (Náhradník) vzpomíná na 25 lidí, které v Afghánistánu zabil jako střelec na britské vojenské helikoptéře. Harry tvrdí, že o nich nepřemýšlel jako o lidech, ale šachových figurkách odstraněných z šachovnice. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

Velmi osobní paměti měly celosvětově vyjít 10. ledna, ale ve Španělsku omylem vyšly dříve, a tak z nich mohou agentury i deníky citovat už teď. 

V jedné části knihy osmatřicetiletý princ vzpomíná na své nasazení v Afghánistánu na přelomu let 2007 a 2008 a znovu v letech 2012 až 2013, kdy byl střelcem v bojovém vrtulníku Apache. Zmiňuje přitom i počet lidí, které zabil. "Nebyla to statistika, která by mě naplňovala hrdostí, ale ani ve mně nezanechala stud," vyjádřil své pocity ve španělské verzi knihy.

"Když jsem se ocitl v žáru a zmatku boje, nepřemýšlel jsem o těch 25 jako o lidech. Byly to šachové figurky odstraněné ze šachovnice, špatní lidé zabití dříve, než mohli zabít dobré lidi," stojí také v knize.

Mluvčí afghánského ministerstva zahraničí vedeného Tálibánem to kritizoval. "Západní okupace Afghánistánu je skutečně ohavným okamžikem v lidských dějinách a komentáře prince Harryho jsou mikrokosmem traumatu, který Afghánci prožili z rukou okupačních sil, jež bez jakékoliv odpovědnosti vraždily nevinné," prohlásil.

Britské ministerstvo obrany, mluvčí krále Karla III. i prince Williama odmítli záležitost blíže komentovat.

Témata: Princ Harry Tálibán Afghanistán