Jude Law oslavil '50': Vadí mu, když je pro lidi jenom hezoun!

Jude Law

Autor: stars24.cz, ČTK

30. prosince 2022 8:38

Britský herec Jude Law, který se narodil 29. prosince 1972, má na kontě mnoho povedených filmů, ve kterých divákům ukázal, že umí stejně dobře zahrát záporáky i kladné hrdiny a krasavce. Vždy ale chtěl být "vážným" hercem, a tak svůj přitažlivý vzhled vnímal spíše jako obtíž.

"Nehodlám poslouchat, že jsem jen hezoun. Nová, žhavá, dobře vypadající věc," řekl jednou Law, který byl před lety vyhlášen nejvíce sexy mužem světa.

Londýnský rodák, které dostal jméno podle hitu Beatles Hey Jude, začal už ve dvanácti letech studovat herectví. V sedmnácti ovšem z herecké školy odešel a začal natáčet, zároveň ale také hrál v divadle. Do povědomí filmových fanoušků se zapsal rolemi například ve snímcích Oscar Wilde, Talentovaný pan Ripley, Návrat do Cold Mountain, A. I. Umělá inteligence nebo Road to Perdition. V posledních letech se objevil v marvelovce Captain Marvel nebo jako mladý Albus Brumbál ve filmech Fantastická zvířata ze světa Harryho Pottera. Kritiku i diváky zaujal také výkonem v seriálu Nový papež režiséra Paola Sorrentina.

Law byl dvakrát nominován na Oscara, na kontě má také francouzský řád Rytíře umění a literatury nebo Cenu prezidenta festivalu z karlovarské filmové přehlídky z roku 2010. Kromě hraní ve filmu i na divadle se také angažuje v charitativních a mírových projektech. Jeho životem prošla řada krásných žen, v letech 1997 až 2003 byl ženatý s herečkou Sadie Frostovou, se kterou má dva syny a dceru. Další dceru má s americkou modelkou Samanthou Burkeovou, později žil s britskou herečkou Siennou Millerovou. Páté dítě se mu narodilo ve vztahu s hvězdičkou Catherine Hardingovou, šestý potomek pak má se současnou manželkou, psycholožkou Phillipou Coanovou.

Témata: Jude Law