Královská rodina v šoku! Harry a Meghan zadupávají do země odkaz královny!

Meghan Markle, princ Harry a královna Alžběta II. 5

Autor: ČTK

17. prosince 2022 10:38

Za neslušnost, za bod, ze kterého není návratu či za útok na královnin odkaz dnes britský tisk označil první tři díly dokumentárního seriálu o britském princi Harrym a jeho manželce Meghan. Některé deníky dokonce pár vyzvaly, aby se vzdal královských titulů. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu v dokumentu kritizovali chování médií a hovořili i o svých vztazích s rodinou.

Bulvární list The Sun, který věnoval Harrymu a Meghan titulní stránku a mnoho dalších stran podobně jako další britské deníky, se ptá, zda je možné klesnout ještě níž. List Daily Mail napsal, že vévoda a vévodkyně ze Sussexu jsou "neslušní", a Daily Mirror tři roky po odjezdu Harryho a Meghan do Kalifornie hovoří o bodu, ze kterého není návratu.

Harry a Meghan v prvních třech dílech seriálu, které byly zveřejněny ve čtvrtek, vyprávějí o tom, jak se seznámili a zamilovali se do sebe. Především se ale zaměřují na nevítanou pozornost médií, zejména bulvárních, a paparazziů, které obviňují z toho, že chtějí Meghan zničit. Bývalá americká herečka je v dokumentu přirovnávána k princezně Dianě, jež zemřela při autonehodě v Paříži v roce 1997, když se snažila ujet bulvárním fotografům.

Rozruch v bulvárních médiích, se kterými Harry a Meghan vedou hořkou bitvu, jež se neobešla bez několika žalob, však vyvolala spíše kritika královské rodiny, monarchie jako takové, zesměšňování protokolů a náznaky, že Británie je netolerantní a rasistická. "Je to hrubé zkreslení skutečnosti," napsal Daily Mail.

Harry a Meghan "projevují dětinskou neúctu k britské kultuře a jejím zvyklostem", napsal konzervativní deník The Daily Telegraph. Buckinghamský palác podle listu musí "trpět", když vidí Harryho, který pochází z Británie, jak vykresluje celou zemi jako "bandu zastánců nadřazenosti bílé rasy podporujících brexit".

List také poukázal na kritiku britského Společenství (Commonwealth), která v seriálu zaznívá prostřednictvím několika expertů, nikoli však přímo od Harryho nebo Meghan. Různí řečníci se především ve třetím díle vyjadřují k dědictví kolonialistické a otrokářské minulosti britského impéria, a to na pozadí několika záběrů, v nichž královna Alžběta II. hovoří o své náklonnosti ke Společenství.

"Jejich chování je prostě neuctivé vůči královnině památce a instituci, které tak svědomitě sloužila," píše Mirror. Podle The Times lidé z okolí královské rodiny "vyjádřili svůj šok" nad kritikou Společenství.

Témata: Princ Harry Meghan Markle