Rána pro fanoušky: Elton John oznámil POSLEDNÍ KONCERT!

Elton John

Autor: ČTK

3. prosince 2022 15:45

Britský hudebník Elton John vystoupí příští rok v červnu na festivalu Glastonbury, kde bude hlavní hvězdou nedělního programu. Bude to jeho poslední koncert v Británii, uskuteční se v rámci jeho rozlučkového turné.

Elton John, kterému bude v době koncertu 76 let, zahájil své rozlučkové turné v září 2018. Posléze ho na dva roky přerušila pandemie covidu-19. V listopadu zpěvák ukončil americkou část turné, v plánu má ještě vystoupení v Austrálii, na Novém Zélandu a v Evropě. Úplně poslední by měl být červnový koncert ve Stockholmu.

Festival v Glastonbury, který se od roku 1970 koná na rodinné farmě v anglickém hrabství Somerset, byl v letech 2020 a 2021 zrušen kvůli pandemii covidu-19. Akce má kapacitu zhruba 210.000 diváků, dobrovolníků a personálu. Lístky na další ročník se na začátku listopadu prodaly zhruba za hodinu.Legendární britský skladatel, zpěvák a pianista, narozený 25. března 1947, zůstává fenomenálním hudebníkem i po půlstoletí své kariéry.

Výrazné melodie a lyričnost jeho romantických balad mu zajistily pověst jednoho z největších hitmakerů všech dob. Za hudbu k filmu Lví král dostal Oscara. Za služby v hudbě a dobročinnost jej britská královna v roce 1998 povýšila do šlechtického stavu. V poslední době však Johna trápí zdravotní problémy, vloni v září oznámil, že odkládá evropskou část svého turné na rok 2023.

Za pět desítek let prodal Sir Elton Hercules John víc než 300 milionů desek. Mezi nejznámější alba patří Elton John (1970), Tumbleweed Connection (1970), Madman Across the Water (1971) či Made in England z roku 1995. Jeho hra na piano je ovlivněná klasickou hudbou a černošskými gospely.

Kdysi s oranžovými vlasy a růžovými silonkami, dnes menší zavalitý chlapík za pianem budí dál pozornost svým vztahem s kanadským režisérem Davidem Furnishem, se kterým se oženil v roce 2014. Furnish mu pomohl skoncovat s drogami. Nyní společně vychovávají dva chlapce, které porodila náhradní matka.

Talent prokazoval John již jako čtyřletý hoch za pianem. Zdědil ho po otci, který hrál na trubku v kapele královského letectva. Narodil se 25. března 1947 v anglickém Middlesexu jako Reginald Kenneth Dwight. V 11 začal studovat na Královské hudební akademii.

V Praze vystoupil poprvé za hlubokého komunismu v roce 1984 v Paláci kultury. Pořadatelé prý tehdy nelibě nesli, když si dával nohy na klavír. Do české metropole vkročil již v prosinci 1983 coby prezident a majitel anglického fotbalového klubu Watford, který později prodal. A vcelku pravidelně se sem vrací. V listopadu 2016 v pražské O2 areně ukázal, že je stále mistrným pianistou a jeho hlas neztratil nic ze své síly, a s českými diváky se rozloučil koncertem v roce 2019 smrští svých hitů.

Témata: Elton John