Skončí na 8 let ve vězení? Shakira se po dlouhém mlčení vyjádřila k obžalobě!

Zpěvačka Shakira 2

Autor: ČTK

25. listopadu 2022 20:43

Popová zpěvačka Shakira stane ve Španělsku před soudem kvůli obžalobě z daňových úniků. Obžaloba žádá pro kolumbijskou umělkyni více než osmiletý trest za to, že nezaplatila 14,5 milionu eur (zhruba 357 milionů korun). Zpěvačka se nyní k celé věci vyjádřila!

Španělská justice zatím neoznámila, kdy proces se zpěvačkou začne. Obžaloba kromě trestu vězení v délce osmi let a dvou měsíců žádá také uložení pokuty ve výši 24 milionů eur (592 milionů korun) a zákaz využívat daňové pobídky a slevy po dobu 18 let.

Obžaloba se domnívá, že Shakira v letech 2012 až 2014 předstírala, že žije na Bahamách, ale ve skutečnosti strávila alespoň 183 dní v roce ve Španělsku. Tím se stala španělským daňovým rezidentem a vznikla jí povinnost hradit daně z příjmu v této evropské zemi. Zpěvaččiny obhájci naopak tvrdí, že Shakira pobývala ve Španělsku do roku 2015 jen občasně.

Zaměstnanci daňového úřadu svá tvrzení o zpěvaččině daňové rezidenci zakládají na analýze jejího každodenního života zachyceného na sociálních sítích nebo plateb kreditními kartami v kadeřnictvích, na hodinách francouzštiny, v nahrávacích studiích i obchodech s oblečením.

Zpěvačka v minulosti uvedla, že složila na úhradu dluhu na dani a penále přes 17 milionů eur. To obžaloba považuje za polehčující okolnost. Přitěžující okolností je podle obžaloby naopak to, že Shakira pro utajení svých daňových povinností použila společnosti v daňových rájích.

Nyní se po čtyřech měsících zpěvačka k případu opět vyjádřila. Španělské ministerstvo financí podle serveru Daily Mail obvinila z používání "nepřijatelných metod k poškození jejího dobrého jména" dodala, že jí nutí k dohodě o narovnání."

Ona ale trvá na tom, že nemá v úmyslu uzavírat žádné dohody a bude se soudit. Dodala, že ji daňové úřady obviňují ze lži bez jakýchkoli důkazů. Zpěvačka si totiž stojí za tím, že v letech, za které byla obviněna z daňových podvodů, žila mimo Španělsko.

Témata: Shakira