Anne Hathawayová slaví 40. narozeniny: Srovnávali ji s Julií Roberts!

Anne Hathaway 2

Autor: stars24.cz, ČTK

12. listopadu 2022 21:40

Americká herečka Anne Hathawayová, která se narodila 12. listopadu 1982, patří již více než dekádu mezi přední hollywoodské hvězdy. Půvabná brunetka s výraznýma očima a ústy má na svém kontě Oscara za filmové zpracování muzikálu Bídníci a pro svojí krásu a herecký styl bývá přirovnávána ke slavným kolegyním Audrey Hepburnové, Judy Garlandové či Julii Robertsové.

Herečka, která se jmenuje stejně jako žena britského dramatika Williama Shakespearea, pochází z newyorského Brooklynu. Již v dětství se věnovala zpěvu a tanci, později se začala zajímat o divadlo a film. Poprvé na sebe upozornila ve snímcích Deník princezny (2001) nebo v oscarovém dramatu Zkrocená hora (2005). Diváci ji mohli spatřit i ve filmu Ďábel nosí Pradu (2006) jako sekretářku pronásledovanou Meryl Streepovou. V životopisném snímku Vášeň a cit (2007) ztvárnila spisovatelku Jane Austenovou, autorku slavného románu Pýcha a předsudek. Původně však tuto roli hrát neměla, neboť podle potomků spisovatelky je Hathawayová "příliš hezká" na to, aby správně vystihla svou postavu.

V roce 2009 si vysloužila první nominaci na Oscara za roli ve filmu Ráchel se vdává. V roce 2011 slavnostní večer předávání Oscarů moderovala spolu s hercem Jamesem Francem, podle kritiků však tato dvojice ale naprosto nefungovala, nebyla mezi ní žádná chemie. "Kritici byli tvrdí. Říkali, že naše show byla nejhorší v dějinách," řekla Hathawayová v pořadu The Today Show.

Na Oscary se vrátila o dva roky později a tentokrát vítězně, neboť přebírala zlatou sošku za nejlepší výkon herečky ve vedlejší roli ve filmové adaptaci slavného muzikálu Bídníci. Za snímek, v němž naživo zpívá, obdržela i Zlatý glóbus a cenu BAFTA. Objevila se také v batmanovském filmu Temný rytíř povstal (2012), kde ztvárnila postavu Kočičí ženy či v komediích Stážista (2015) a Podfukářky (2019).

Od roku 2012 je provdaná za herce a producenta Adama Shulmana, s nímž má dvě děti.

Témata: Anne Hathaway