Dorota Nvotová slaví 40. narozeniny: Zahrála si i v řadě českých filmů!

Dorota Nvotová

Autor: stars24.cz, ČTK

27. října 2022 21:41

Slovenská herečka a hudebnice Dorota Nvotová, která se narodila 27. října 1982, je dcerou herečky Anny Šiškové a zesnulého hudebníka Jara Filipa. Její mladší sestrou je herečka a režisérka dokumentárních filmů Tereza Nvotová.

Rodačka z Považské Bystrice vystudovala evangelické lyceum v Bratislavě, před kamerou debutovala v roce 1997 ve filmu režiséra Martina Šulíka Orbis Pictus. Své příznivce si našla jako Děvčátko (2002) z filmu českého režiséra Benjamina Tučka. Zahrála si i ve filmech Krajinka (2000), kde se setkala s matkou Annou Šiškovou, držitelkou Českého lva za roli ve filmu Jana Hřebejka Musíme si pomáhat. Hrála také ve snímcích Perníková věž (2002) či Případ nevěrné Kláry (2009).

Věnuje se také hudbě, v roce 2004 vydala své debutové autorské album, které o čtyři roky později následovala deska Síla vzlyku. Její zatím poslední album Ten vyšlo v loňském roce.

Nvotová je potřetí rozvedená, jejím prvním manželem byl zpěvák Miloslav Láber alias Whisky, známý z punkové kapely Svobodná Evropa. Spolu s Nvotovou působil v hudební formaci Overground.

Od roku 2008 žije střídavě na Slovensku a v Nepálu, kde provází turisty a pracuje v dětském domově. O jejím působení v Nepálu natočila dokumentaristka Vendula Bradáčová v roce 2013 dokumentární film Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama.

Témata: Dorota Nvotová