Začal soud s Weinsteinem! Odhaluje temné praktiky Hollywoodu!

Harvey Weinstein 2

Autor: ČTK

25. října 2022 19:30

Obhajoba bývalého filmového producenta Harveye Weinsteina při prvním dni hlavního líčení před soudem odmítla obvinění, že se někdejší mocný muž filmového byznysu dopustil sexuálního napadení. Podle obhájců měly ženy sex s Weinsteinem dobrovolně, protože od něj očekávaly nějakou protislužbu.

Podle advokáta Marka Werksmana pohlavní styky fungovaly v Hollywoodu jako zboží ve výměnném obchodě. Obžaloba tvrdí, že Weinstein sexuálně napadl v Los Angeles pět žen, za což mu hrozí až 140 let vězení.

Podle obžaloby Weinstein chtěl mít se ženami, které ho obviňují z napadení, sexuální aktivity, ačkoliv mu daly jasně najevo, že s tím nesouhlasí, uvedl na začátku hlavní části procesu státní zástupce Paul Thompson. Před soudem bude svědčit osm žen, jejichž svědectví má nezákonné chování bývalého filmového producenta dokázat.

Weinsteinova obhajoba tvrdí, že sexuální styky mezi jedním z nejmocnějších lidí v americkém filmovém byznysu a dotyčnými ženami byly dobrovolné. Podle Weinsteinova advokáta Werksmana totiž sex fungoval v Hollywoodu jako položka ve výměnném obchodě. "Byla to zkouška gaučem. Každý to dělal... protože každý chtěl něco od někoho," uvedl advokát. Hlavní motivace žen k tomu, aby měly s Weinsteinem sex, podle něj spočívala v moci někdejšího producenta. Podle obhajoby neexistují důkazy, které podporují svědectví žen.

Advokát také poukázal, že ženy předložily svá svědectví s mnohaletým zpožděním, až když začala kampaň proti sexuálnímu zneužívání Metoo. Podle státního zástupce Thompsona ale svědkyně dlouho mlčely, protože měly z Weinsteina a jeho vlivu ve filmové branži strach. Některé svědkyně o něm mluvily jako o králi či nejmocnější osobě ve filmovém průmyslu. Podle Thompsona se ženy přihlásily nezávisle na sobě a mezi sebou se neznají.

Podle obžaloby Weinstein sexuálně napadl a znásilnil pět žen během svých pobytů v Los Angeles v letech 2004 až 2013. Pokud ho soud uzná vinným, tak mu hrozí až 140 let vězení.

Témata: Harvey Weinstein