Karel III. rozhodl: Patřili královně Alžbětě II., ale není pro ně místo, musí pryč!

Král Charles III. 5

Autor: ČTK

25. října 2022 14:46

Britský král Karel III. začal rozprodávat věci patřící jeho matce, zesnulé královně Alžbětě II. Zbavuje se několika závodních koní, konkrétně 14 chovných klisen, které poslal do aukce.

"Nejde o nic zvláštního; (panovníci) prodávají koně každý rok," uvedl mluvčí Tattersall Jimmy George. "Královna měla vlastní klisny, které chovala a prodávala. Nemůžete si je nechat všechny," dodal George.

Královna Alžběta II., která zemřela po sedmi desetiletích na trůně letos v září ve věku 96 let, zdědila po svém otci Královský hřebčín, chovnou stanici dostihových koní ve východoanglickém sídle Sandringham. Z chovné stanice podle BBC vzešlo mnoho vítězů.

Chov koní a péče o ně byly pro panovnici podle tamního dostihového správce Johna Warrena "úžasným únikem" od královských povinností. Královna byla známá svým nadšením pro chov koní a pro jízdu na nich a také zájmem o dostihy.

"Jsem si jistý, že pokud by královna nebyla vychovaná pro život monarchy, našla by si práci u koní. Měla to prostě v krvi," dodal Warren, který byl podle britských médií důvěrným společníkem Alžběty II.

Královna Alžběta II. měla komě jiného vřelý vztah ke zvířatům a milovala nejen koně, ale za života měla i desítky psů. Jejich současný osud je ale nejasný.

Server The New York Times se zajímal o to, co se stane se čtyřmi královými psy, mezi nimiž jsou dva corgi, jeden kříženec corgiho s jezevčíkem a kokršpaněl.

Buckinghamský palác na dotaz týkající se psů nedal odpověď. Podle listu se psi musí připravit na to, že ať skončí kdekoli, bude to v menším luxusu, než jaký jim poskytoval palác.

Tam zřejmě nezůstanou, jelikož Karel III. dává přednost teriérům Jack Russell. Královna za svého života chovala více než tři desítky psů. Prvního corgiho daroval jí a její sestře Margaret ještě, když byly mladé princezny, v roce 1933 jejich otec, tehdy vévoda z Yorku a pozdější král Jiří VI.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Zvířata