Lamač ženských srdcí Jeff Goldblum slaví 70. narozeniny. Co dnes dělá legenda Jurského parku?

Jeff Goldblum

Autor: ČTK

23. října 2022 20:25

Americký herec Jeff Goldblum, který se narodil 22. října 1952, díky svému vzhledu často exceloval v rolích podivných, někdy nadpozemských bytostí. Jeho veliké vypoulené oči připomínají mouchu, která ho proslavila ve stejnojmenném hororu. Proslavil se ale i v sérii Jurský park.

Ve strašidelných příbězích působí démonicky, jako by měl v sobě ukrytého ďábla. Ale zabydlel se i v kasovních trhácích Stevena Spielberga nebo seriálech,

Třetí ze čtyř potomků pittsburského doktora Harolda Goldbluma, který měl východoevropské židovské kořeny a věřil na "pevnou disciplínu", měl odmalička rád hudbu. Umělecké geny zdědil po rodičích, i Goldblum senior původně uvažoval o studiích herectví, nakonec to ale zůstalo na Jeffovi, který v 17 letech zamířil do New Yorku dobýt umělecký svět. Začínal v muzikálech na Broadway, od začátku 70. let se pak začal objevovat před kamerou. Malé roličky dostal v Přání smrti s Charlesem Bronsonem, Annie Hallové nebo v seriálu Columbo.

Průlom přišel ve sci-fi hororu Moucha z dílny Davida Cronenberga, který přišel do kin v roce 1986. Příběh profesora Setha Brundla, který testuje svůj převratný vynález - teleportační zařízení, avšak při jednom pokusu se jeho geny smíchají s DNA mouchy, má dodnes děsivou atmosféru. Přerod v obrovské muší monstrum Goldbluma tehdy stál "pět hodin make-upu denně". O pár let později mu dal příležitost Spielberg v Jurském Parku (objevil se i v pokračováních), hrál také inženýra Davida Levinsona v obou dílech Dne nezávislosti.

Do jeho excentriků zapadá i Velmistr z marvelovského filmu Thor: Ragnarok. Goldbluma znají diváci také z televize: mihl se v Přátelích, za záporáka Scotta Wooleyho v sitcomu Will a Grace si vysloužil nominaci na Emmy. Svůj hlas propůjčuje špičkovým reklamám, například na produkty společnosti Apple, automobily Toyota nebo krémy na obličej od firmy Procter & Gamble. Nahrál taky pár desek a jako muzikant vystoupil na slavném festivalu v Glastonbury.

Herec považovaný jednu dobu za "největšího lamače ženských srdcí v Hollywoodu" má za sebou bouřlivý soukromý život. Dvakrát si vzal herečku - tou druhou byla hvězdná Geena Davisová -, nakonec ale našel štěstí po boku o tři dekády mladší gymnastky Emilie Livingstonové, která se dostala i do kanadské reprezentace na OH v Sydney 2000. Vzali se na podzim 2014 a mají spolu dva syny.

Témata: Jeff Goldblum