Spisovatel Salman Rushdie je po útoku slepý na jedno oko a nemůže používat ruku!

Salman Rushdie

Autor: ČTK

23. října 2022 18:07

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat jednu ruku, uvedl jeho agent. Pětasedmdesátiletý autor, který dostává dlouhá léta výhrůžky smrtí kvůli své knize Satanské verše, byl pobodán při svém vystoupení v americkém státě New York.

Útočník spisovatele bodl do krku i do břicha. Jaká všechna zranění Rushdie utrpěl, ale dosud nebylo zřejmé. Spisovatelův agent Andrew Wylie nyní podrobnosti prozradil v rozhovoru se španělským deníkem El País.

"Jeho zranění byla vážná, nevidí na jedno oko," uvedl Wylie. "Utrpěl tři vážné rány na krku. Jednu ruku nemůže používat, protože má poraněné nervy v paži. A dalších 14 ran měl v hrudi a trupu. Takže to byl brutální útok," popsal Rushdieho agent. Jak k tomu poznamenal britský deník The Guardian, Wylie odmítl prozradil, zda je Rushdie stále ještě v nemocnici. Uvedl pouze, že nejdůležitější je, že spisovatel bude žít.

S Rushdiem prý již v minulosti několikrát hovořili o tom, že by podobný útok mohl přijít. "Od vyhlášení fatvy existovalo nebezpečí, že se odněkud objeví náhodná osoba a zaútočí na něj," uvedl Wylie. "Před tím se nemůžete ochránit, je to naprosto nečekané a nelogické. Podobně jako to bylo s vraždou Johna Lennona," dodal.

Íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní v roce 1989 vydal pokyn (fatvu) k zabití Rushdieho za román Satanské verše. Část muslimů tuto knihu považuje za urážku islámu. Spisovatel kvůli své tvorbě léta dostával výhrůžky smrtí.

Témata: Salman Rushdie