Harvey Weinstein jde opět k soudu! Usvědčí ho Mel Gibson?

Harvey Weinstein

Autor: ČTK

23. října 2022 10:18

Bývalý filmový producent Harvey Weinstein, který si ve vězení odpykává dlouhý trest za sexuální napadení a znásilnění, znovu stane před soudem. V případě odsouzení mu hrozí trest až 140 let vězení.

V Los Angeles začne v podělí úvodními řečmi hlavní část procesu, kde někdejší mocný muž Hollywoodu čelí obžalobě ze znásilnění a sexuálních útoků na pět žen v letech 2004 až 2013.

Nyní sedmdesátiletého Weinsteina před pěti lety smetl z do té doby neotřesitelné pozice filmového magnáta skandál kolem sexuálního obtěžování a útoků, kdy jej postupně obvinilo více než 90 žen včetně známých hereček. Aféra rozdmýchala tehdy začínající hnutí proti sexuálnímu násilí MeToo.

Soud v New Yorku nakonec Weinsteina v březnu 2020 odsoudil k 23 letům vězení za sexuální napadení asistentky produkce Mimi Haleyiové z roku 2006 a znásilnění herečky Jessiky Mannové v roce 2013. Weinstein vinu odmítal a podal proti verdiktu odvolání.

Nyní bude soud v Kalifornii rozhodovat, zda je Weinstein vinen v dalším případě, kde čelí 11 bodům obžaloby, které se týkají napadení pěti žen. Jednou z nich je Jennifer Siebelová Newsomová, režisérka dokumentárních filmů, herečka a manželka kalifornského guvernéra Gavina Newsoma. Identitu dalších žen prokuratura nezveřejnila. Podle médií by jako svědek mohl být předvolán herec Mel Gibson, který je známým jedné z údajných obětí.

Témata: Harvey Weinstein Mel Gibson