Zelenského provází síla. Luke Skywalker mu poslal na Ukrajinu 500 dronů!

Mark Hamill

Autor: ČTK

22. října 2022 16:42

Představitel Luka Skywalkera ve filmové sáze Hvězdné války Mark Hamill pomohl vybrat peníze na nákup 500 dronů pro ukrajinskou armádu.

Hamill to podle médií řekl ve vysílání rádia agentury Bloomberg, kde upřesnil, že ho v září o pomoc požádal sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zní to jako zápletka dalšího dílu Hvězdných válek, ale rozdíl je v tom, že se to děje v realitě, napsal Bloomberg. Hamill se konkrétně stal ambasadorem ukrajinského programu "Armáda dronů" a peníze vybral společně s ukrajinským vládním fondem United24.

"Je to úplně jednoduché. Ukrajina potřebuje drony. Na nich záleží výsledky války. Chrání zemi, její lid, monitorují hranice, jsou to oči na obloze," řekl Hamill.

Podle herce je válka nevyrovnaná a Ukrajina potřebuje dlouhodobou podporu. "Právě teď je nejlepší čas, aby se všichni semkli a pomohli Ukrajině v této válce postavit se říši zla," dodal.

"Byl jsem docela v šoku, protože mě nejmíň dvakrát nebo třikrát do týdne (Ukrajinci) informovali, jak to pokračuje, a řekli mi, že od doby, kdy jsem s tím začal, dostali 500 dronů," svěřil se také herec.

Začátkem tohoto měsíce Hamill na twitteru sdílel obrázek osamocené stíhačky X-Wing, kterou létá jeho postava, v barvách ukrajinské vlajky. "Ať vás provází síla," vzkázal.

Témata: Mark Hamill válka na Ukrajině