Meky Žbirka (†69): Rodinná tragédie na pozadí jeho raketové kariéry!

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek) 3

Autor: ČTK

20. října 2022 21:32

Miroslav "Meky" Žbirka by zítra oslavil 70. narozeniny. Patřil mezi nejslavnější slovenské umělce, kterému se ale nevyhnula ani rodinná tragédie.

Syn Šimona Žbirky z Trnavé Hory a Ruth Galeové z Londýna, kteří se seznámili v roce 1943 v londýnské čtvrti Muswell Hill, získal vztah k hudbě od starších bratrů Jasona (který spáchal v roce 1969 v pouhých 25 letech sebevraždu) a Tonyho, ale také od matky. Již koncem 60. let stál Žbirka u zrodu bratislavské rockové skupiny Modus. Svůj první hit Zažni nahrál v roce 1977 a o čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na vlastní dráhu. Jeho debutové sólové album se jmenovalo Doktor Sen.

Na vrcholu popularity stál Žbirka zejména v osmdesátých letech, na počátku následující dekády moderoval hudební pořad Rhytmick, kde mnozí diváci poprvé v životě zhlédli zahraniční videoklipy. Úspěchy ale slavil i později. Například šedesátiny v roce 2012 oslavil v pražské O2 areně se symfonickým orchestrem Cappella Istropolitana, kde představil své největší hity v tradičním, symfonickém, rockovém i akustickém provedení. V roce 2015 měl v pražském divadle Kalich premiéru muzikál Atlantida, doprovázený Žbirkovými písněmi.

Poslední desku Double Album vydal v říjnu 2018, nahrávka vznikla v Abbey Road a obsahuje 14 skladeb zpívaných ve slovenštině a 12 písní v angličtině s texty Peta Browna, dvorního textaře kapely Cream. Ještě koncem roku 2019 oslavil Žbirka s mnoha hosty 40 let na hudební scéně velkolepým koncertem v zaplněné pražské O2 areně. Doprovodila ho tehdy skupina složená z uznávaných britských hudebníků a jako host vystoupil v písni 22 dní v roli bubeníka bývalý fotbalový brankář Petr Čech.

Životní příběh tohoto slovenského muzikanta popisuje kniha Miro Žbirka - zblízka (2016), jejíž autorem je hudební publicista Jan Vedral. V roce 2020 měl premiéru střihový dokumentární film Meky režiséra Šimona Šafránka, který je místy velmi otevřenou zpovědí zachycující Žbirkovu životní cestu od nesmělého brýlatého člena skupiny Modus k sebevědomému hitmakerovi. "Snažili jsme se udělat filmový portrét, jaký tu není. Bez sentimentu a patosu, zato s humorem. Energický a podvratný. S hlasitou muzikou, a především pokud možno upřímný a emocionální, lidský," řekl Šafránek.

V pracovním i osobním životě byla velkou Mirovou oporu jeho druhá žena Kateřina, s níž měl dceru Lindu a syna Davida. Kateřina byla jeho osobní manažerkou a ze svojí lásky k ní se Meky vyznal již před mnoha lety v romantické písni Katka. Se svoji první ženou Helgou měl Žbirka dceru Denisu.

Témata: Miro Žbirka