Zemřel Ralf Wolter (†95), německý herec a představitel Sama Hawkense

Ralf Wolter

Autor: stars24.cz, ČTK

14. října 2022 12:12 | Aktualizováno: 14. října 2022 14:14

Ve věku 95 let zemřel německý herec Ralf Wolter, který je divákům znám hlavně díky roli Sama Hawkense z filmů na motivy děl Karla Maye o Vinnetouovi ze 60. let. Píše o tom agentura DPA s odvoláním na Wolterovu manželku. V Německu platil za oblíbeného herce v mnoha televizních kriminálních filmech.

Rodák z Berlína Wolter si během své kariéry zahrál ve více než stovce snímků a úspěšný byl i jako divadelní a kabaretní herec. Ve filmu naposledy vystoupil v roce 2012, šlo o německou komedii Bis zum Horizont, dann links! (Až k obzoru, pak doleva!). V posledních letech se stáhl z veřejného života.

Wolter se narodil v Berlíně v umělecké rodině, jeho otec byl kabaretní a varietní herec, zpěvák a akrobat. Po studiích herectví začínal v divadle, před kamerou na sebe poprvé výraznějí upozornil v americké komedii Billyho Wildera Raz, dva, tři (1961). O rok později se prvně objevil ve své nejslavnější roli, a to v první mayovce Poklad na Stříbrném jezeře.

Jím ztvárněný Sam Hawkens, v některých filmových adaptacích Mayových děl označovaný také jako Hawkins, byl zábavný až legrační veterán občanské války nosící paruku, protože ho skalpovali indiáni. Byl i prvním učitelem Old Shatterhanda na Divokém západě a od něj také pochází Old Shatterhandovo jméno, které znamená "Drtící ruka".

Hawkense si zahrál v šesti mayovkách a dalších televizních filmech a seriálech, Wolter ale nechyběl ani ve filmu Žut (1964) jako Hadží Halef Omar, věrný sluha Old Shatterhanda v Orientu, kde hrdina Divokého západu vystupoval pod jménem Kara ben Nemsí. A v roce 1972 se objevil po boku Lizy Minnelliové a Michaela Yorka v úspěšném muzikálu Kabaret.

Svou odvrácenou tvář ukázal život populárnímu herci v roce 2002, kdy Wolter zavinil při nehodě smrt tří lidí. Wolter na dálnici mezi Hamburkem a Berlínem uvázl s autem v dopravní zácpě, způsobené zúžením jízdních pruhů kvůli stavbě na silnici. Nechtělo se mu ale čekat a otočil auto do protisměru. Protijedoucí vozy musely prudce brzdit a na jedno osobní auto najel polský kamion. Tři starší lidé zůstali ve vozidle na místě mrtví. V roce 2003 mu soud za to vyměřil trest deset měsíců podmíněně.

Témata: Ralf Wolter úmrtí