Zemřela Angela Lansburyová (†96), hvězda seriálu To je vražda, napsala

Angela Lansbury

Autor: stars24.cz, ČTK

12. října 2022 8:35

Ve věku 96 let dnes zemřela americká herečka britského původu Angela Lansburyová, která se proslavila rolí Jessiky Fletcherové v detektivním seriálu To je vražda, napsala. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odkazem na prohlášení rodiny. Herečka zemřela ve spánku ve svém domě v Los Angeles.

Lansburyovou čeští diváci znají především díky roli spisovatelky a amatérské detektivky Fletcherové ze seriálu To je vražda, napsala. Roli hrála dlouhých 12 let, od roku 1984 do roku 1996. Jeden z nejdelších detektivních seriálů televizní historie také léta produkovala. Lansburyová později vzpomínala na to, jak náročné bylo natáčení prvních řad seriálu. "Byla jsem v šoku, když jsem zjistila, že musím pracovat 12 až 15 hodin denně," uvedla herečka s tím, že do práce odcházela v šest ráno a vracela se domů pozdě večer.

Lansburyová dostala během své sedm desetiletí dlouhé kariéry mnoho televizních, filmových i divadelních rolí, a získala také různá ocenění - například šest Zlatých Glóbů (čtyři z nich za seriál To je vražda, napsala) a čtyři divadelní ceny Tony.

Třikrát byla nominována na Oscara a poprvé měla šanci získat ocenění, když jí bylo 19 let za vedlejší ženskou roli ve filmu Plynové lampy z roku 1944. Nominace získala i za herecký výkon ve filmech Obraz Doriana Graye a Mandžuský kandidát z roku 1962. Říkala, že přes počáteční zklamání byla nakonec ráda, že slavnou sošku nikdy nezískala. Lansburyová se totiž domnívala, že by to její kariéře spíš uškodilo, než prospělo. V roce 2014 jí americká filmová akademie udělila ocenění za kariéru.

Lansburyová se narodila v roce 1925 v Británii a do USA přesídlila s matkou a bratrem z válečného Londýna. Britská královna Alžběta II. ji v roce 2013 vyznamenala za zásluhy šlechtickým titulem Dáma britského impéria (DBE). V neděli by Lansburyová oslavila 97. narozeniny.

Témata: Angela Lansbury úmrtí