Slavná ruská zpěvačka už to nevydržela: Naši muži nebudou umírat pro iluzorní cíle, vzkázala Kremlu!

Alla Pugačevová

Autor: ČTK

9. října 2022 15:40

Známá ruská zpěvačka Alla Pugačevová veřejně kritizovala válku, kterou vede Rusko na Ukrajině a která podle ní zabíjí vojáky pro iluzorní cíle, zatěžuje obyčejné lidi a mění Rusko v globálního vyvrhele. Pugačevová to uvedla na instagramu, který je v Rusku zakázaný.

Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu 24. února Rusko bojuje i proti kritikům ve vlastní zemi, umělci dostávají pokuty za protiválečná vyjádření a státní televize kritiky "speciální vojenské operace", jak invazi Moskva nazývá, označuje za vlastizrádce.

Třiasedmdesátiletá Pugačevová, která je stálicí ruského popu, ve svém vyjádření požádala Rusko, aby ji označilo za "zahraničního agenta", stejně jako to udělali jejímu muži. Šestačtyřicetiletý televizní komik Maxim Galkin byl na seznam "zahraničních agentů" zařazen 16. září.

"Žádám vás, abyste mě zařadili mezi zahraniční agenty mé milované země, protože jsem solidární se svým manželem," napsala zpěvačka. Jak uvedla, její manžel je jen vlastenec, který chce prosperující zemi, kde vládne mír a svoboda, a kde "už nebudou umírat naši chlapci pro iluzorní cíle".

Rusko se podle ní stává "vyvrhelem" a konflikt zatěžuje životy obyčejných Rusů. Pugačevová nepoužila slovo válka, ale ve svém komentáři dala jasně najevo svůj nesouhlas s tím, co Kreml označuje za speciální vojenskou operaci. Podobná kritika od jedné z největších ruských celebrit je vzácná a v nynějším Rusku potenciálně nebezpečná. Ukazuje nicméně, že válka znepokojuje i širší ruské elity.

Témata: Alla Pugačevová