Depeche Mode: Zpěvák Dave Gahan má za sebou boj s drogami i klinickou smrtí!

Depeche Mode

Autor: ČTK

5. října 2022 21:30

Angličan Dave Gahan je už od 80. let nepřehlédnutelnou postavou světové populární hudby. Zpěvák kultovní kapely Depeche Mode, který má za sebou úspěšný boj s těžkou drogovou závislostí, už čtyři dekády svým hlasem přivádí fanoušky k vytržení.

Má sice zkušenosti i se sólovou dráhou, vždycky se ale vrátil k "Depešákům" - mimo jiné jedné z prvních západních kapel, které koncertovaly v normalizačním Československu.

Absolvoval uměleckou školu v Southendu a koncem 70. let minulého století byl častým hostem rodící se londýnské klubové scény, okouzlovaly ho zejména místní punkové kapely. V roce 1980 tehdy osmnáctiletý Dave Gahan přišel na konkurz na zpěváka skupiny tehdy pojmenované Composition Of Sound. Zárodek budoucích Depeche Mode se dal dohromady v anglickém Basildonu ve složení Gahan, Martin Gore, Andrew Fletcher a klávesista Vince Clarke. Ten však po roce odešel, neboť chtěl dělat trochu jinou muziku než Gore.

Ve světě už jako Depeche Mode prorazili singlem Just Can't Get Enough z alba Speak & Spell v roce 1981, kromě muziky fanoušky ovlivnila i vizuální stránka kapely. Kult "Depešáků" vznikl už v 80. letech 20. století, mladí lidé po celém světě - včetně těch za železnou oponou - a její fanoušci se oblékali stejně temně a "goticky" jako Gahan. Skladatel kapely Gore v prvním desetiletí skupiny psal temně skličující syntetickou taneční hudbu. Mnoho lidí si ji spojilo se stylem gothic - ačkoli skupina se o nic takového nesnažila.

V polovině 80. a v 90. letech rostla popularita skupiny v USA (poprvé tam na sebe upozornili singlem People Are People z roku 1984) i její vliv na objevující se techno a house hudební scénu. V roce 1989 přišel temný Personal Jesus. Depeche Mode výrazně ovlivnili počátky elektronické hudby a inspirovali mnohé nástupce. Gahan se ale nedokázal dobře vyrovnat se svým úspěchem a stále hlouběji padal do drogové závislosti (drogy bral už od 12 let). V roce 1996 se předávkoval směsí heroinu a kokainu a na dvě minuty mu přestalo bít srdce. Následně byl obviněn z přechovávání drog, po propuštění z vazby si okamžitě dal další dávku.

Časem ale přece jen začal abstinovat a dneska je už víc než dvě dekády "čistý". I díky tomu mohou Depeche Mode přinášet svým příznivcům stále nové hity - a hlavně jedinečné koncerty. První pražské vystoupení - které připomíná třeba nezapomenutelná fotka Antona Corbijna, na které si David Gahan s Martinem Gorem dávají pivo z kelímku u stánku na Hlavním nádraží - se konalo v březnu 1988. Od té doby Gahan s kapelou koncertovali před českým publikem mnohokrát, naposledy v lednu 2018.

Témata: Depeche Mode