Dohra královniny smrti: Británie vymění miliardy bankovek a mincí! Kdy se Karel III. dočká svých?

Král Charles 3

Autor: ČTK

30. září 2022 18:16

Bankovky s portrétem nového britského krále Karla III. by se měly dostat do oběhu v polovině roku 2024. Oznámila to britská centrální banka. Vyměněny postupně budou i mince.

Podobu nového panovníka, kterou použije na polymerových bankovkách, centrální banka zveřejní do konce roku. Žádné další změny na bankovkách v hodnotě pět, deset, 20 a 50 liber nebudou provedeny.

Královna Alžběta II. zemřela na začátku tohoto měsíce po 70 letech vlády. Na britských bankovkách byla od roku 1960. Současné polymerové bankovky s portrétem bývalé královny budou i nadále zákonným platidlem a z oběhu budou staženy až poté, co se opotřebují nebo poškodí, uvedla centrální banka.

Oznámení přichází jen několik dní předtím, než 30. září přestanou být zákonným platidlem poslední papírové bankovky. Centrální banka minulý týden uvedla, že jich je v oběhu ještě zhruba za 11 miliard liber (303 miliard Kč).

Na současné sérii polymerových bankovek jsou také portréty Winstona Churchilla, Jane Austenové, JMW Turnera a Alana Turinga.

"První mince s podobiznou Jeho Veličenstva krále Karla III. se dostanou do oběhu podle poptávky od bank a pošt," uvedla generální ředitelka mincovny Royal Mint Anne Jessoppová. Znamená to podle ní, že mince s podobiznou Karla III. a Alžběty II. budou společně v oběhu ještě mnoho let. Proces výměny bude nějakou dobu trvat. Mincovna odhaduje, že existuje zhruba 27 miliard mincí s podobiznou královny.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)