Manželka Iron Mana na plátnech září. V soukromí čelí Gwyneth Paltrow silné kritice!

Gwyneth Paltrow 3

Autor: ČTK

25. září 2022 18:06

Americká herečka Gwyneth Paltrowová patří k nejkrásnějším filmovým hvězdám posledních dekád, zároveň ale už na začátku kariéry dokázala, že má nesporný talent, když si v roce 1999 odnesla Oscara za roli ve filmu Zamilovaný Shakespeare. Později získala i Emmy za výkon v seriálu Glee a také přízeň fanoušků marvelovského filmového universa, které uchvátila jako Pepper Pottsová, sekretářka a později manželka Tonyho Starka, tedy Iron Mana.

Paltrowová je ale známá také jako propagátorka zdravé výživy a někdy až nevědeckých názorů. V roce 2008, kdy díky prvnímu dílu Iron Mana zažívala renesanci své kariéry, začala nadšená vegetariánka Paltrowová nejprve vydávat e-mailový newsletter, v němž lidem radila, jak "probudit své vnitřní já", který se časem proměnil ve webovou stránku Goop.com.

Na ní k dávání rad o životě i sexu Paltrowová přidala e-shop, který dnes nabízí kosmetiku, údajně léčivé přípravky, oblečení, nádobí nebo sexuální pomůcky. Hereččinu ezoterickou stánku zpropagoval i Netflix, který v roce 2020 zařadil do nabídky šestidílný pořad Goop Lab (označený kritiky za "výhru pro pseudovědu"), na který loni navázala reality show Sex, láska a goop.

Herečka, která už v minulosti přitáhla nesouhlasné reakce části vědecké komunity svým přístupem ke geneticky modifikovaným potravinám, vzbudila pozornost i receptem na to, jak s vypořádat s takzvaným "dlouhým covidem". Začátkem loňského roku na potíže, které se u ní projevily "dlouhotrvající únavou a jakoby zamlženým mozkem", doporučila léčbu, která zahrnovala "ketogenní a rostlinnou" stravu bez cukru a alkoholu, ranní půst do do 11 hodin a infrasaunu.

Její rady ale vzbudily kritiku ze strany lékařských expertů. "Musíme vycházet z vědeckého poznání... Influenceři, kteří používají sociální média, by se měli chovat zodpovědně," reagoval na Paltrowovou třeba britský profesor Stephen Powis.

Paltrowová ale v šíření svých od vědy často značně odchýlených rad pokračuje, třeba i na svém kanálu na YouTube. V posledních letech ostatně utlumila své herecké aktivity. Jak řekla v prosinci 2020 v rozhlasovém interview, už po překvapivém zisku Oscara si prý uvědomila, že "vlastně hraní až tak nemiluje".

"Nebylo to tak, že bych si myslela, že to nemá cenu dělat, ale tak nějak jsem si říkala: 'No a kdo teď mám být?' Jakože, k čemu směřuju?" řekla také Paltrowová, které na filmování nejvíc vadí dlouhé odtržení od rodinného zázemí. Být šest měsíců sama v hotelových pokojích, to prostě nejsem já," svěřila se herečka, který je podle svých slov "domácí typ".

Témata: Gwyneth Paltrow