Meky Žbirka: Takhle Česko a Slovensko oslaví jeho nedožité sedmdesátiny!

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek) 3

Autor: ČTK

25. září 2022 10:56

Součástí oslav nedožitých 70. narozenin zpěváka a skladatele Miroslava Žbirky, které připadnou na 21. října, jsou nahrávky, výstava i vzpomínkové koncerty. V historické budově Národního muzea v Praze na Václavském náměstí začali instalovat výstavu o Žbirkově životě a díle.

Pro veřejnost bude otevřena od 20. října do 1. ledna příštího roku, následně se přestěhuje na Bratislavský hrad.

Vychází také nový singl a animovaný videoklip k písničce Náhodou, ke kterému napsal Meky Žbirka hudbu a Jožo Urban text, a album Posledné veci v nejmodernějším formátu Dolby Atmos.

Album se převádělo do Dolby Atmos v pražském studiu Soundsquare. Zvukař Michal Pekárek za dohledu Davida Žbirkova syna Davida, který na vzniku alba Posledné veci spolupracoval, vtiskl nahrávce nový plastičtější rozměr. Prostorovou verzi si hudební fanoušci budou moci poslechnout na platformách Apple Music a Tidal.

Vinylová verze alba Posledné veci vychází se speciálním vinyl masterem ze studia Abbey Road a obalem, na kterém dokonale vynikne titulní fotografie Petra Župníka s grafickým zpracováním Jiřího Troskova.

Bratislavský rodák Žbirka, který se v roce 1982 se stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhý, kdo dokázal porazit Karla Gotta, zemřel loni 10. listopadu ve věku 69 let.

Témata: Miro Žbirka