Legendární Nick Cave: Školu protrpěl, pak přišla životní rána!

Nick Cave 2

Autor: ČTK

22. září 2022 20:30

Přestože je jeho sláva celosvětová, v Česku má tento originální tvůrce zcela mimořádnou posluchačskou základnu a už od začátku 90. let bývá k vidění na českých pódiích pravidelně. Australský skladatel, textař, zpěvák a spisovatel Nick Cave, dnes dlaví pětašedesátiny, se přitom už odmalička zajímal o literaturu a výtvarné umění.

Nicholas Edward Cave se narodil 22. září 1957 v malém australském městečku Warracknabeal. Od dětství zpíval v kostelním sboru, později se ale vybarvil jako nezvladatelný "výlupek". Škola pro něj byla utrpením, vynikal však v literatuře a umění. Cavea nadchl také punk, který korespondoval s jeho tehdejšími názory. Rozhodl se proto založit kapelu - The Boys Next Door (Kluci od vedle); divokým samoukům však domácí scéna začala být brzy těsná.

Poté, co se přejmenovali na The Birthday Party a odjeli do Londýna, začínali od nuly. Hudební projev mladých bouřliváků akceptoval na tamní scéně asi jen underground. Cavea ale víc zaujalo prostředí Západního Berlína, tolik vzdálené snobské namyšlenosti londýnské smetánky, že tam posléze přesídlil. Obměněná kapela začala působit pod názvem Nick Cave and The Bad Seeds a slavná éra mohla začít. Řízný debut From Her To Eternity vydali v roce 1984.

Celkem vydal s The Bad Seeds 17 studiových alb: například The Firstborn Is Dead (1985), The Good Son (1990), No More Shall We Part (2001), Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus (2004) či Dig, Lazarus, Dig!!! (2008). Zatím poslední studiové album Ghosteen vyšlo v roce 2019. Komerčně nejúspěšnější deskou jsou Murder Ballads (1996) obsahující i první skutečný hit - duet Where The Wild Roses Grow s popovou zpěvačkou Kylie Minogue.

V roce 2015 zpěváka postihla tragická událost, když se jeho patnáctiletý syn Arthur zřítil po experimentech s LSD z útesu v britském přímořském letovisku Brighton, kde hudebník od roku 1980 žije. Caveovo rozpoložení "poté" odráží niterná deska Skeleton Tree (2016), která se umístila vysoko v prodejních žebříčcích v Británii i USA. Vznik alba doprovodil také syrový černobílý dokument s názvem One More Time With Feeling, jímž se Cave vyrovnává s životní ztrátou. Letos v květnu zemřel ve věku 31 let jeho nejstarší syn Jethro, který se živil jako herec a model. Celkem se mu se třemi ženami narodili čtyři synové.

Témata: Nick Cave