Kam pojede král Karel III. nejdříve? Na zahraniční cestu do Česka se asi nechystá!

Král Charles III. 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. září 2022 19:28

Nový britský král Karel III. by na první zahraniční cestu mohl zamířit do Francie. Monarcha a francouzský prezident Emmanuel Macron se v pondělí setkali na recepci na počest zesnulé královny Alžběty II. v Londýně. Cesta, která by měla vylepšit vztahy po odchodu Británie z Evropské unie, by se mohla uskutečnit už v říjnu.

Britský panovník a francouzský prezident se shodnou na významu ochrany životního prostředí a boje proti klimatickým změnám. Oba například podporují projekt výsadby stromů v Africe známý jako Zelená zeď. Uvedl to server Daily Telegraph.

První návštěva nového britského panovníka obvykle směřuje do členské země Společenství (Commonwealth), kde je rovněž hlavou státu. Konečné slovo při plánování monarchových cest má ministerstvo zahraničí.

Ve prospěch cesty do Francie by mohla hovořit snaha o urovnání vztahů obou zemí, které v poslední době poškodily výroky nové britské premiérky Liz Trussové. Ta na konci srpna na setkání s veřejností uvedla, že se teprve rozhoduje o tom, zda je Macron "přítel, či nepřítel". Její slova by podle Macrona mohla způsobit vážné problémy.

Na pondělní recepci v Buckinghamském paláci byly stovky státníků. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier pozval krále Karla III. rovněž na návštěvu Berlína. Podle Telegraphu by se obě cesty mohly uskutečnit vzápětí po sobě.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)