Královna manželka Camilla promluvila o Alžbětě II. Co si na ní bude pamatovat?

Camilla Parker-Bowles

Autor: stars24.cz, ČTK

18. září 2022 16:40

Královna Alžběta II. si po nástupu na trůn vybudovala vlastní roli ve světě ovládaném muži a byla vždy součástí našich životů. Její úsměv byl nezapomenutelný a měla nádherné modré oči. V předtočeném videu to uvedla královna manželka Camilla, choť nového britského krále Karla III. Celý záznam rozhovoru dnes večer odvysílá televize BBC.

Královna choť rovněž řekla, že Alžběta II. "byla součástí našich životů odjakživa". Camille byly čtyři roky, když Alžběta II. v roce 1952 nastoupila na trůn. "Nyní je mi 75 a nepamatuji si tam nikoho jiného než královnu," dodala. Při vzpomínce na panovnici také popsala její "nádherné modré oči". "Vždy si budu pamatovat její úsměv. Ten úsměv je nezapomenutelný," řekla.

V rozhovoru pro dokument BBC Camilla také popisuje, jak si královna musela vybudovat svou roli. Podle ní byla panovnice v obtížné pozici jako žena ve světě, kterému dominují muži. "Neexistovaly premiérky ani prezidentky. Ona byla jediná, takže si myslím, že si svou roli vybudovala sama," poznamenala.

Celý záznam BBC odvysílá dnes v 19:00 (20:00 SELČ), o hodinu později bude Spojené království za zesnulou panovnici držet minutu ticha.

Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a stala se nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Pohřeb bude v pondělí 19. září ve Westminsterském opatství.

Před letošními oslavami svého platinového jubilea královna uvedla, že je jejím "upřímným přáním", aby se tehdejší vévodkyně z Cornwallu stala známou jako královna manželka, až se Charles stane králem. Tím ukončila dlouholeté debaty o tom, jak se bude Camille po Charlesově nástupu na trůn říkat. Královna rovněž vyzvala veřejnost, aby podpořila její snachu a syna, až bude novým panovníkem.

Veřejnost se může poklonit rakvi s královnou ve Westminsterském paláci do pondělních 06:30 (07:30 SELČ). Podle průběžně aktualizovaného odhadu britských úřadů nyní předpokládaná doba čekání ve frontě od začátku do konce je 13 hodin a 30 minut. V Londýně je polojasno a 12 stupňů Celsia.

Témata: Camilla Parker-Bowles Královna Alžběta II.