Zemřela Irene Papasová (†96), krásná hvězda filmu Řek Zorba

Irene Papasová

Autor: stars24.cz, ČTK

14. září 2022 13:33

Ve věku 96 let dnes zemřela řecká herečka a zpěvačka Irene Papasová, informovala agentura AFP s odvoláním na řecké ministerstvo kultury. Proslavila se zejména rolí v hollywoodském snímku Řek Zorba.

"Ztělesňovala řeckou krásu na plátně i na jevišti," uvedla na adresu zesnulé Papasové ministryně kultury Lina Mendoniová. Podle agentury ANA zemřela herečka dnes, příčina její smrti nebyla bezprostředně oznámena. Zdravotní stav Papasové byl již delší dobu chatrný.

Řecká filmová ikona začala svou kariéru jako zpěvačka a tanečnice ve varieté, postupně se prosadila v řeckých a italských historických filmech. V 60. letech účinkovala v několika hollywoodských snímcích, po boku Anthonyho Quinna si kromě Řeka Zorby zahrála i ve válečném dramatu Děla z Navarone, kde hlavní roli ztvárnil Gregory Peck. Její doménou se staly nepřízní osudu zkoušené ženy, jako například vdova po zavražděném řeckém politikovi v politickém dramatu Z, nešťastná venkovská matka v marockém snímku Krvavá svatba či posluhovačka ve filmu Kristus se zastavil v Eboli.

Papasová uspěla i jako zpěvačka. Spolupracovala především se slavným řeckým hudebníkem Vangelisem. V roce 1970 pobouřila konzervativní Řecko deska 666 Vangelisovy rockové skupiny Aphrodite's Child, na které zpívala píseň se sexuálním obsahem. Úspěšnější bylo její album Odes, na němž se skladatelsky rovněž podílel Vangelis.

Témata: Irene Papasová úmrtí