Karel III. byl prohlášen králem v celém Spojeném království!

Král Charles III.

Autor: ČTK

11. září 2022 15:25

Král Karel III. byl dnes slavnostně prohlášen králem i ve zbylých třech částech Spojeného království mimo Anglii - tedy ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku. Podle pravidel se tam proklamace o nástupu nového monarchy veřejně četla den poté, co zazněla z balkónu Svatojakubského paláce v Londýně. V Severním Irsku se ceremonie nezúčastnili členové strany Sinn Féin, která je zastáncem znovusjednocení Irska, uvedla stanice Sky News.

Proklamaci v Edinburghu přečetl hlavní skotský herold na náměstí před parlamentem poté, co městem prošel průvod členů skotské gardy a oddíl královských lučištníků. Po závěrečném zvolání "Bože, ochraňuj krále" zazněly salvy z děla.

Podobnou choreografii měly ceremonie před Cardiffským hradem ve Walesu a před zámkem Hillsborough nedaleko Belfastu, který je oficiálním severoirským sídlem královské rodiny. Ve Walesu herold četl oznámení o prohlášení Karla III. králem jak v angličtině, tak ve velštině.

Ceremonii v Hillsborough, která proběhla za silného deště, si nechali ujít zástupci strany Sinn Féin. Její předsedkyně Mary Lou McDonaldová pak vysvětlila, že účast na proklamaci je určená těm, "kteří se politicky hlásí k britské koruně". V dalších dnech se prý ale politici z této strany do dění opět zapojí.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)