Po králi Karlovi III. převezme korunu William, kdo ale přijde po něm? Má Harry šanci na trůn?

Rodinné foto následovníků královského trůnu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. září 2022 14:11

Úmrtí britské panovnice opět otevřelo otázku nástupnictví v královské rodině. Po smrti královny Alžběty II. se stal králem dosavadní princ Karel jako nejstarší z jejich potomků a jeho následníkem je princ William. Kdo ale přijde po něm?

Princ William, vévoda z Cambridge a syn krále Karla III., je nyní jasným následníkem trůnu. Po smrti svého otce převezme korunu a stane se příštím britským králem.

V následné linii by pak za současného stavu dostaly korunu postupně všechny jeho děti, tedy princ George z Cambridge narozený v roce 2013, poté princezna Charlotte z Cambridge, narozena v roce 2015, a nakonec princ Louis, třetí dítě prince Williama, který se narodil v roce 2018.

Tato posloupnost se změní ve chvíli, kdy bude mít princ George vlastní potomky. Těm potom připadne nárok na trůn, zatímco jeho oba sourozenci se v žebříčku nástupnictví posunou až pod ně.

Ostatně nyní je tomu stejně v případě prince Harryho. Vévoda ze Sussexu by se totiž za současného stavu dostal k trůnu až jako pátý v pořadí, a to pouze v případě, kdy by nad ním nebyl žádný jiný následovník. Pokud však nedojde k nějaké nehodě, při níž by zahynula celá rodina prince Williama, je jeho pozice na trůnu prakticky vyloučena.

V tu chvíli by ale nástupnictví převzali jeho potomci, konkrétně Archie Mountbatten-Windsor a následně Lilibet Diana Mountbattenová-Windsorová. Až po nich by měl na trůn nárok kontroverzní Andrew, jako druhý syn královny Alžběty II. a prince Philipa.

Témata: královská rodina (gbr) Princ William Král Charles III. (Karel III.)