Královská rodina se po smrti Alžběty II. (†96) rozpadá? Expertka řekla, koho uvidíme naposledy!

princ Andrew 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. září 2022 10:50

Ačkoliv by se mohlo zdát, že úmrtí britské královny Alžběty II. rodinu spojí, opak je podle expertky na královskou rodinu pravdou. Harry s Meghan se vrátí zpět do USA, a možná uvidíme na veřejnosti naposledy i prince Andrewa.

Ještě v sobotu se zdálo, že staré sváry jsou pryč. Princ William se společně s bratrem Harrym a manželkami Kate a Meghan objevili na veřejnosti před hradem Windsor, hovořili s lidmi, a vypadali, že jakákoliv nevraživost mezi nimi je ta tam.

Jenže Harry a Meghan se rozhodli opustit královské povinnosti před dvěma lety a žijí společně se svými dvěma dětmi v Santa Barbaře v Kalifornii. A paradoxně přitom neměl Harry během své současné cesty po Evropě v plánu Williama ani navštívit, což by mohlo naznačovat, že rozpory mezi bratry ještě nebyly překonány.

Napravit narušené vztahy se pokusil i král Karel III., který Harryho i Meghan zmínil ve svém prvním veřejném projevu. On sám však nakonec může být ten, kdo se o rozpad královské rodiny zaslouží také.

Expertka na královskou rodinu Shannon Feltonová Spenceová podle serveru Fox News tvrdí, že právě Karel III. vedle sebe nebude chtít skandály ověnčeného prince Andrewa. Ostatně právě on způsobil v poslední době královně velké množství stresu, a nový král si to zřejmě líbit nenechá.

"Jeho šéfem (prince Andrewa, pozn. red.) je nyní král Karel a ten necítí k Andrewovi takovou lásku, jako jeho matka. Bude na pohřbu a dalších oficiálních událostech, ale nepřekvapilo by mě, kdyby to bylo naposledy, co Andrewa s rodinou uvidíme. Král Karel ho u sebe nechce," uvedla.

Andrew se totiž v posledních letech nechoval jako příkladný člen královské rodiny. Značnou pozornost vzbudilo jeho manželství a následný rozvod se Sarah Fergusonovou, ještě větší pak skandál z roku 2019 kolem jeho styků s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem, který byl podezřelý ze sexuálního vykořisťování desítek mladých dívek.

Součástí sexuálního skandálu kolem Epsteina je i žaloba, kterou na prince Andrewa podala Virginia Giuffreová, která jej viní ze sexuálního napadení v době, kdy byla nezletilá, tedy před více než dvaceti lety. Giuffreová, která tvrdí, že ji jako náctiletou nutil k sexu Epstein, zažalovala prince loni v srpnu. Žaloba tvrdí, že Andrew několikrát Giuffreovou zneužil, ještě než jí bylo 18 let. Andrew důrazně popřel, že někdy Giuffreovou potkal. U soudu v New Yorku ale neuspěl se žádostí o zamítnutí žaloby.

Kvůli svým stykům s Epsteinem se Andrew už před více než dvěma lety stáhl z veřejného života. Koncem listopadu 2019 oznámil, že zanechává svých veřejných povinností. Odstoupil z řady sdružení a spolků, nad nimiž měl patronát. Vrátil také všechny vojenské tituly a královské záštity.

Témata: princ Andrew (syn královny Alžběty)