Karel III. je nekorunovaným králem. Kdy dostane korunu svatého Edwarda?

Král Charles III. 4

Autor: ČTK

10. září 2022 16:54

Nástupnická rada dnes oficiálně oznámila úmrtí královny Alžběty II. a prohlásila Karla III. novým britským králem. Korunován ale zatím není, a zdá se, že ani hned tak nebude.

Královskou rodinu nyní čeká období smutku a přípravy na korunovaci. Té se Karel III. podle britských médií dočká až za několik měsíců, datum rovněž nebylo oznámeno.

Podle tradic by se měla odehrát v londýnském Westminsterském opatství, kde se tato ceremonie koná už posledních 900 let. Korunovace královny Alžběty II. se konala 2. června 1953, 16 měsíců po jejím nástupu na trůn 6. února 1952, kdy zemřel její otec král Jiří VI.

Při obřadu položí na hlavu Charlese korunu svatého Edwarda. Ta je z ryzího zlata a pochází až z roku 1661. Panovník ji ovšem nosí pouze v okamžiku samotné korunovace, v neposlední řadě také proto, že váží 2,23 kg.

Oficiální prohlášení o smrti královny Alžběty II. a o nástupu Karla III. na britský trůn přečetl pověřený představitel dvora poprvé veřejně z balkónu Svatojakubského paláce, před kterým se shromáždily davy lidí. Po oznámení napříč Británií zazněly salvy z děl.

Prohlášení o nástupu nového vladaře bylo přečteno i u budovy londýnské Královské burzy. Proklamace se bude v neděli v poledne místního času číst rovněž v dalších částech země, včetně metropolí Skotska, Severního Irska a Walesu.

Panovnice, která stála v čele britské monarchie 70 let, zemřela na skotském zámku Balmoral ve věku 96 let ve čtvrtek odpoledne.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)