Harry a Meghan: Proč přijeli do Británie ještě před smrtí královny?

Princ Harry a vévodkyně Meghan 4

Autor: ČTK

10. září 2022 11:56

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan se shodou okolností v době, kdy zemřela královna Alžběta II., nacházeli v Británii. Ačkoliv dlouhodobě žijí oba v USA, na starý kontinent je přitáhly pracovní povinnosti.

Meghan začátkem týdne pronesla projev na summitu pro mladé lídry, který se konal v britském Manchesteru. Vévodkyně ze Sussexu takto veřejně na britské půdě vystoupila vůbec poprvé od chvíle, kdy se společně s manželem oficiálně vzdali svých rolí v královské rodině a odstěhovali se v roce 2020 do USA, odkud Meghan pochází. Mladým lídrům americká herečka mimo jiné vzkázala, že napomáhají "pozitivním a potřebným změnám" ve světě.

Se svou řečí Meghan vystoupila pouhý týden poté, co s ní vyšel rozhovor v americkém časopise The Cut, který způsobil další rozruch Američanka v něm totiž znovu kritizovala to, jak se k ní a k jejímu manželovi chovala královská rodina.

"Je hezké být zpět v Británii," uvedla Meghan v projevu na summitu s názvem One Young World. V sále jí naslouchal právě i její manžel, princ Harry. "Jste budoucnost, ale ráda bych dodala, že jste rovněž přítomnost. Jste ti, kteří přinášení pozitivní a potřebné změny, které jsou v současné době důležité po celém světě." dodala. Zavzpomínala přitom na rok 2014, kdy byla na summitu mladých vůdců pozvána poprvé.

"Jsem nadšená z toho, že se tentokrát tady ke mně mohl připojit můj manžel," dodala Meghan Markleová a vysloužila si potlesk z publika. "To, že se znovu scházíme tady na britské půdě a on je po mém boku, celý ten kruh uzavírá," dodala.

Harry a Meghan se rozhodli opustit královské povinnosti před dvěma lety a žijí společně se svými dvěma dětmi v Santa Barbaře v Kalifornii. Poprvé od té doby v Británii veřejně vystoupili letos v červnu, kdy se zúčastnili oslav jubilea Harryho babičky královny Alžběty II., která usedla na trůn před 70 lety.

Pár neustále přitahuje obrovskou pozornost médií, mimo jiné i kvůli napjatému vztahu mezi Harrym a jeho starším bratrem Williamem, či Harrym a jeho otcem, princem Charlesem, který je následníkem trůnu.

Harry přitom původně neměl během své cesty v plánu navštívit Williama, což naznačovalo, že rozpory mezi bratry ještě nebyly překonány. A to navzdory tomu, že Harry a Meghan bydlí ve svém bývalém sídle poblíž hradu Windsor, který se nachází jen nedaleko domu, do kterého se minulý měsíc přestěhoval William se svou rodinou.

Témata: Meghan Markle Princ Harry