Výběr jména i korunovace. Král Charles se v příštích hodinách nezastaví

Král Charles 2

Autor: Jakub Jurek, stars24.cz

8. září 2022 20:49 | Aktualizováno: 8. září 2022 20:54

V okamžik smrti královny Alžběty II. usedává na trůn automaticky a bez ceremoniálu její syn Charles, princ z Walesu. Je zde ale mnoho praktických a tradičních kroků, které se musí učinit, než bude korunovaným králem.

Jako první se Charles musel rozhodnout, jestli si bude vládnout jako král Charles III., nebo si vezme jiné jméno. Například jeho dědeček a otec Alžběty, král Jiří VI., se před svým kralováním jmenoval Albert. Charles si mohl vybrat jakékoli ze svých čtyř jmen – Charles, Philip, Arthur nebo George. Nakonec zvolil jméno Charles III.   

V prvních čtyřiadvaceti hodinách od smrti jeho matky bude Charles oficiálně jmenován králem. Jmenování proběhne v Paláci svatého Jakuba v Londýně v přítomnosti tzv. Nástupní rady. Ta je tvořena ze skupiny starších členů parlamentu, několika seniorních státních zaměstnanců, vysokých komisařů Commonwealthu a starosty Londýna, jak shrnul britský zpravodajský server BBC.

Nástupní rada se znovu schází zhruba o den později a tentokrát i za účasti krále. Na začátku vlády britského panovníka neexistuje přísaha, jako například ve stylu amerického prezidenta. Nový král však musí učinit prohlášení s tradicí od 18. století o zachování skotské církve. Po tom následují fanfáry a Charles bude oficiálně jmenován novým králem Anglie.

Symbolickým vrcholem bude korunovace. Kvůli potřebné přípravě se však neuskuteční ihned po Charlesově nástupu. Královna Alžběta II. nastoupila na trůn v únoru 1952, ale korunovace proběhla až v červnu 1953.  Korunovaci samotnou provádí arcibiskup z Canterbury. Při obřadu položí na hlavu Charlese korunu svatého Edwarda. Ta je z ryzího zlata a pochází až z roku 1661. Panovník ji ovšem nosí pouze v okamžiku samotné korunovace, v neposlední řadě také proto, že váží 2,23 kg.

Charles se nyní stane hlavou Commonwealthu, což je sdružení 56 nezávislých států, ve kterých žije 2,4 miliard lidí. Pro 14 z nich je král Spojeného království také panovník a země je většinou řízena guvernérem.

V tuto chvíli Charles truchlí 

Nový britský král Charles III. v prvním prohlášení po smrti královny Alžběty II. uvedl, že truchlí kvůli odchodu vážené panovnice a milované matky. Alžběta II. zemřela dnes odpoledne ve věku 96 let na zámku Balmoral ve Skotsku.

"V období smutku a přeměn bude mě i moji rodinu utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila," napsal syn zesnulé panovnice. Je si vědom toho, že její odchod těžce pocítí lidé v Británii i po celém světě.

Následníkem trůnu se nyní stal Charlesův 40letý syn William, který má nově titul vévoda z Cornwallu, jeho manželka Katherine pak vévodkyně z Cornwallu.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)