Královna Alžběta II.: Co se bude dít, až zemře?

Královna Alžběta II. 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. září 2022 17:47

Zdravotní stav královny Alžběty II. znepokojil lékaře. Šestadevadesátiletá panovnice nyní pobývá na svém zámku Balmoral ve Skotsku, kde zůstane i nadále, a kam se za ní sjíždějí členové královské rodiny. Británie se obává nejhoršího a sociální sítě plní spekulace, zda královna neumírá. Co by se dělo, pokud by se tak stalo?

Smrt britské královny nebude oznámena přímo, ale prostřednictvím kódu. Jak uvádí britský deník The Guardian, až přijde čas, osobní tajemník jejího veličenstva použije tajný kód, aby oznámil předsedovi vlády, že královna zemřela.

Právě premiér by měl být jedním z prvních, kdo se o skonu panovnice dozví. Až pak se zprávu dozví veřejnost. Královský soukromý sekretář zavolá předsedovi vlády na bezpečnou linku a řekne kód: „London Bridge is Down", tedy „Londýnský most je dole“.

Poté bude stejná kódová zpráva předána vládním činitelům ze 36 dalších zemích, které tvoří Commonwealth, jehož hlavou je právě královna. Jakmile dostanou informaci o smrti panovnice jednotlivé vlády, média budou moci informovat veřejnost.

V době sociálních sítí je pravděpodobné, že se lidé zprávu dozvědí prostřednictvím Twitteru nebo Facebooku nebo zpravodajské zprávy zveřejněné některou ze světových tiskových agentur.

Hlasatelé zpráv budou muset informaci oznámit oděni v černém a na bránu Buckinghamského paláce bude zavěšena černá vlajka. Následovat bude 12 dní oficiálního smutku, na které naváže pohřeb ve Westminsterském opatství.

Témata: Královna Alžběta II.