Světové hvězdy míří do Česka! Kdo přijede na premiéru Jana Žižky?

Jan Žižka (film)

Autor: ČTK

5. září 2022 19:48

V Praze má dnes večer slavnostní premiéru film Petra Jákla Jan Žižka. Prvního uvedení filmu pro zvané hosty by se měla zúčastnit většina zahraničních herců, které se režisérovi a producentovi podařilo do svého léta připravovaného snímku obsadit.

Do kin film o mladých letech slavného vojevůdce přijde ve čtvrtek 8. září. Rozpočet téměř půl miliardy z filmu dělá nejdražší snímek české kinematografie.

V historickém snímku se objeví herci Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Matthew Goode nebo Sophie Loweová. Klíčové přitom bylo podle Jákla obsazení oscarového britského herce Michaela Caina. 

Devětaosmdesátiletý Caine do Prahy na premiéru nepřijede. Loni byl hostem karlovarského filmového festivalu, kde dostal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Na přípravách filmu Jan Žižka Jákl pracoval přes osm let, scénář měl desítky verzí. Jákl říká, že chce příběhem o mladých letech Jana Žižky natočit velkou filmovou podívanou, ale chce se také držet historických faktů. Film vznikal na mnoha místech v Čechách, točilo se i v Praze na Karlově mostě.

Na Křivoklátu, Točníku či na Zvíkově se tak potkali známí herci, kromě Bena Fostera coby Jana Žižky a Michaela Caina ještě Til Schweiger jako Rožmberk či Matthew Goode coby Zikmund. Z českých herců se ve filmu objeví Ondřej Vetchý, Marek Vašut či Jan Budař.

Témata: Jan Žižka (film)