Michael Schumacher: Po dlouhé době se objevily nové informace!

Michael Schumacher 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. srpna 2022 11:30

Od tragické nehody, při níž slavný pilot Formule 1 Michael Schumacher utrpěl vážné zranění hlavy, uplulo téměř devět let. Informací o jeho stavu je od té doby velmi málo, především díky rodině, která Michaelovo soukromí přísně střeží. V posledních týdnech se ale na veřejnost dostalo hned několik informací, které naznačují že se stav slavného pilota Formule 1 příliš nezlepšil.

Stav slavného závodníka se podle dostupných informací nijak závratně nezlepšuje. Ačkoliv je zřejmě schopen určitým způsobem vnímat svět kolem sebe, podle prohlášení jeho ženy Corinny je zřejmě duchem nepřítomen.

Corinna to přiznala už v nedávném dokumentu pro Netflix, kde uvedla: "Je jasné, že mi Michael každý den chybí. A nejen mně, ale i dětem, rodině, svému otci, všem, kteří jsou kolem něj. Všem Michael chybí. Ale on tu je, jinak, ale je tu, a to nám všem dává sílu," tvrdí ve filmu se slzami v očích.

Za poslední měsíce se zřejmě nic zásadně nezměnilo. S podobnými slovy totiž závodníkova manželka vystoupila podle serveru Express i na přelomu července a srpna, a její vyjádření nenaznačuje žádné zlepšení. 

"Michael mi chybí každý den. Ale nejsem to jen já, komu chybí. Jsou to děti, rodina, jeho otec, všichni kolem něj. Je jiný, ale je tady, a to nám dává sílu. Snažíme se vést rodinu, jak se to Michaelovi líbilo, a stále se to daří. Pokračujeme v našich životech. 'Soukromí je soukromé', jak vždy říkal," prohlásila.

K závodníkovi má dlouhodobě přístup jen několik jeho blízkých přátel, kteří sem tam utrousí nějakou informaci. Nově s jednou přišel bývalý šéf Ferrari Jean Todt, který pro německou televizi prohlásil, že Schumacher nadále sleduje závody Formule 1.

"Michael mi nechybí. Vídám ho. Ale co mi chybí, je to, co jsme spolu dělali," prozradil podle serveru Mirror. Následně prozradil, že Schumacher dodnes Formuli 1 sleduje. "Ano, je to pravda - sleduji závody s Michaelem," uvedl Todt.

Ne každý se však k závodníkovi dostane. Například jeho bývalý manažer Willi Weber na konci července podle serveru news.com.au prozradil, že on k Michaelovi nemůže.

"Stokrát jsem se pokusil Corinnu kontaktovat a ona neodpověděla," uvedl s tím, že k závodníkovi nemohl už od nehody. "Nečekal jsem takové chování a stále mě to štve. Drželi mě venku, říkali mi, že je příliš brzy, a teď už je příliš pozdě. Je to devět let," dodal.

Ačkoli se podle svých slov snažil situaci porozumět, teď už to vnímá jinak. "Zpočátku jsem situaci chápal, protože jsem pro Michaela vždy dělal vše, co jsem mohl, abych ochránil jeho soukromý život. Ale od té doby jsme slyšeli jen lži," uvedl směrem k Schumacherově rodině.

Informace jsou kusé, rodina řadu věcí tají

Někdejší pilot Formule 1 utrpěl 29. prosince 2013 při lyžování vážné zranění, po kterém skončil upoutaný na lůžko. Informace o jeho aktuálním zdravotním stavu se na veřejnost dostávají jen minimálně. 

Poslední konkrétní informaci se svět dozvěděl 30. prosince 2013, kdy Michael prodělal druhou operaci hlavy a jeho stav se stabilizoval, ale nadále byl kritický. Asi o měsíc později lékaři začali s postupným probouzením z kómatu.

Od té doby se vše nese ve víru spekulací. Nikdo nemůže potvrdit, kde přesně se v danou chvíli Schumacher nachází, kdo o něj jak pečuje a v jakém je stavu. Informace o tomto všem sice na veřejnost prosákly, nejsou ale potvrzené.

Média například před nějakou dobou zveřejnila informaci, podle které se Schumacherův zdravotní stav zlepšil natolik, že už není připojen na dýchací trubici. A dokonce už ani není upoután na lůžko. Přesto prý ale neustále potřebuje zdravotní péči.

Objevila se ale také zpráva o tom, že Schumacher začal chodit. Ta byla následně popřena a podle dalších informací naopak není schopen ani komunikovat. Jiné zdroje ale tvrdí, že Schumacher pouze vizuálně vnímá svět kolem sebe, což je dle řady vyjádření jeho blízkých pravděpodobnější. Další zdroje pak říkají, že duševně s námi není.

Jisté je, že bývalý pilot F1 potřebuje čtyřiadvacetihodinový dohled. Za něj rodina údajně platí v přepočtu asi 3,6 milionu korun týdně. I to ale doprovází dohady. Podle některých začala rodina v minulosti dokonce rozprodávat jeho majetek, aby měla na zaplacení léčby. 

Všechny tyto okolnosti rozdělily fanoušky na dva tábory. Jedni si myslí, že by si zasloužili znát pravdu o svém hrdinovi a o tom, jak se s následky nehody dokázal vypořádat. Druzí respektují pohled rodiny, která chce Schumachera ochránit před mediálním zájmem.

Jak se ale nakonec ukázalo, nejde o přání rodiny. Ta sice o zdravotním stavu slavného jezdce mlčí a tvrdí, že se mu dostává nejlepší možné péče, Corina ale v minulosti naznačila, že sám Michael si nepřeje, aby o něm kdokoliv cokoliv věděl.

Michael už zřejmě nikdy nebude jako dřív

Italský neurochirurg Nicola Acciari v minulosti uvedl, že u Schumachera došlo vlivem nehody a poranění hlavy k nezvratným změnám, a už nikdy nebude stejný jako dřív. Je sice prý šance, že by se někdy mohl postavit na nohy, plnohodnotný život už ale nikdy žít nebude. Mozek ale aktuálně není to jediné, s čím má problémy. 

"Michael má pozměněné a zhoršené tkáňové, svalové a kosterní struktury. Je to dáno mozkovým traumatem, které utrpěl. Dnes je z něj úplně jiný člověk, než jak si ho pamatujeme ze závodního okruhu," uvedl pro italské noviny Contro Copertina.

I podle serveru Mirror se jeho stav postupně zhoršuje. "Trpí svalovou atrofií, která způsobila úbytek svalů, a osteoporózu, což oslabuje kosti," napsal server. Jak moc je situace vážná ale nikdo neupřesnil.

V tuto chvíli se má za to, že Michael sice nechodí a nemluví, je ale schopen vnímat svět kolem sebe. Jeden ze Schumacherových příbuzných totiž médiím před časem řekl, že jezdec sám není schopen pohybu, přesto prý ale nějakým způsobem s okolím komunikuje.

"Když Michaela vezmete na invalidní vozík a posadíte ho před krásné panorama hor s výhledem na jezero, někdy pláče," uvedl zdroj s tím, že bývalý jezdec projevuje v určitých situacích emoce.

Arcibiskup Georg Gänswein navštívil legendárního jezdce v roce 2016 a tvrdil, že vzhled pilota se po nehodě moc nezměnil. "Seděl jsem naproti němu, vzal jsem do dlaní obě jeho ruce a podíval se na něj. Jeho tvář je, jak všichni víme, typickou tváří Michaela Schumachera. Nyní je ale trochu plnější," citoval arcibiskupa německý deník Bild.

Se Schumacherem se údajně potkal také šéf Formule 1 Bernie Ecclestone. Ten uvedl, že Michael není schopen vnímat. Dodal ale, že až se jeho stav zlepší, zodpoví na všechny vyřčené otázky. Řada lidí ale nevěří, že k tomu někdy dojde.

Témata: Michael Schumacher