Světová popstar Geri Halliwell: Jediná členka kultovních Spice Girls, která umí zpívat?

Geri Halliwell s manželem

Autor: ČTK

5. srpna 2022 18:37

Dívčí skupina Spice Girls, která spatřila světlo světa v roce 1996, byla příkladem hudební hvězdy, která vzplane, ale o to dříve vyhoří. Většina z pětice "peprných" dívek se později pokusila o sólovou kariéru, výrazných úspěchu ale dosáhla jen jediná - nejstarší z nich, Geri Halliwellová, která 6. srpna oslaví padesátiny. Hudební kritika o ní tvrdí, že jako jediná z někdejší pětice umí doopravdy zpívat.

Vznik skupiny Spice Girls iniciovali v roce 1994 Chris a Bob Herbertovi, když podali inzerát na dívčí kapelu. Z asi čtyř stovek uchazeček nakonec vybrali pět. Skupinu Spice Girls tvořily Melanie Chisholmová, známá také jako Mel C či Sporty Spice, Victoria Adamsová alias Posh Spice, Geri Halliwellová zvaná Ginger Spice, Emma Buntonová zvaná Baby Spice a Melanie Brownová, známá jako Mel B či Scary Spice.

Geri vystoupila v květnu 1998 z rozjetého vlaku Spice Girls jako první, v době, kdy "Spajsky" byly na vrcholu. Jejich desky se prodávaly ostošest, koncerty byly vyprodané a peníze za reklamy se jen hrnuly. S odstupem času se ale ukazuje, že Geri měla dobrý odhad. Spice Girls totiž dosáhly v roce 1998 svého zenitu a zájem publika o už jen čtveřici upadal. Geriina kariéra zato nabrala opačný směr - její první desku Schizophonic, kterou vydala v roce 1999, si koupily přes dva miliony fanoušků. V písni Mi Chico Latino uplatnila své kořeny (její matka je Španělka), klip k hitu Look At Me zase natáčela v Praze. Aby svůj rozchod se Spice Girls ještě zdůraznila, odmítla se v březnu 2000 zúčastnit předání zvláštní Brit Award pro rozpadávající se skupinu.

Někdejší Ginger Spice místo toho šokovala diváky, když se na scéně k její písni Bag It Up objevily obří nafukovací roztažené dámské nohy, které končily v kalhotkách z britské vlajky. Logo "Girl Powder" (Dívčí prášek) ironizovalo známé Girl Power (Dívčí moc), heslo Spice Girls. Geri doprovodili polonazí tanečníci a čtyři boubelaté ženy s nákupními vozíky, které byly zjevnou narážkou na bývalé kolegyně. Pro druhé album Scream If You Wanna Go Faster (2001) změnila Geri radikálně svou image. Z ženy - vampa se zrzavými vlasy a oblými tvary se změnila v blonďatého vysportovaného diblíka. Písničky Scream If You Wanna Go Faster a zejména nová verze někdejší gayské hymny It's Raining Men se rázem ocitly na vrcholu hitparád. Druhé z nich pomohlo i to, že zazněla jako titulní písnička filmového hitu roku 2001 - Deníku Bridget Jonesové.

Třetí album Geri s názvem Passion z roku 2005 už úspěchu předchozích titulů nedosáhlo. Geri poté vydala dvě autobiografie a DVD se cvičením jógy. Napsala i sérii knih pro děti s názvem Ugenia Lavender. A v roce 2011 navrhla svou vlastní kolekci dámských plavek a společenských šatů. Objevila se i v několika filmech.

Témata: Geri Halliwell