Ve Varech už je Benicio del Toro! Šokoval znalostmi o českém filmu!

Benicia del Tora přivítal v Karlových Varech prezident festivalu Jiří Bartoška. (8.7.2022)

Autor: stars24.cz, ČTK

8. července 2022 14:30

S filmovými fanoušky se dnes po příjezdu na červený koberec u hotelu Thermal pozdravil americký herec Benicio del Toro. Mezi stovkami příznivců mělo několik z nich štěstí, že se jim oscarový herec podepsal či si s nimi potřásl rukou. Ve Velkém sále hotelu Thermal pak uvedl film Traffic – Nadvláda gangů režiséra Stevena Soderberga.

Právě za vedlejší roli policisty Javiera Rodrigueze získal Benicio del Toro sošku americké filmové akademie. Dnes poděkoval divákům, že se na film přišli podívat. "Karlovarskému festivalu děkuji za pozvání a příležitost k růstu. Když poznáváte jiné kultury, přináší vám to příležitost k růstu," řekl.

Na úvod projekce programový ředitel festivalu Karel Och uvedl, že i když je del Toro v Česku poprvé, velmi dobře zná historii české kinematografie. "Nejenže zná velká filmová díla, jako jsou Marketa Lazarová nebo filmy Miloše Formana, ale také třeba Dalekou cestu Alfreda Radoka a zcela mě šokoval informací, že herec z jeho oblíbeného filmu Spalovač mrtvol, Rudolf Hrušínský, se objeví ve vedlejší roli filmu Vyšší princip," popisoval Och znalosti amerického herce.

"Co bych řekl o filmu Traffic... Když se herec uchází o roli a nedostane ji, jde prostě dál. Když ji dostane, je to počátek všech problémů, začátek velké výzvy. Velký učitel (ruský divadelní teoretik a pedagog Konstantin) Stanislavskij řekl: ´každá postava má problém. A je úkolem herce ten problém vyřešit´. Když točíte film, potřebujete scenáristu, možná producenta, rozhodně střihače, ale nejdůležitější ze všeho je rozhodně režisér," vyprávěl del Toro.

První, co mu prý přijde na mysl při vzpomínce na Traffic, je jeho první setkání s režisérem Stevenem Soderbergem. "Zeptal se mě, jaký je podle mě nejlepší vztah mezi hercem a režisérem. Řekl jsem mu, že režisér je podle mě ten, kdo má ve všem poslední slovo, je jakýsi bůh a já jen doufám, že bude bohem milosrdným. (...) Tedy že bude naslouchat problémům, které herec má, doufám, že ho povzbudí, a doufám, že bude spolupracovat," vzpomínal a dodal, že přesně tak to po osm týdnů natáčení bylo.

"Ale vím, že ne u každého filmu je Steven Soderberg, ne každý film je stejný, ale tohle je jedna věc, kterou jsem se naučil při natáčení filmu Traffic - že problémy se nejlépe řeší, když vznikne dobré partnerství... čau, dost řečí, užijte si Traffic!" uzavřel své vzpomínání.

Snímek z roku 2000 je příběhem obchodu s drogami z pohledu všech, kteří jsou do něj zapojeni: od politiků přes policisty a pašeráky až po konečné zákazníky. Každý má svůj příběh, který se na americko-mexické hranici důmyslně proplétá s těmi ostatními. Vznikla tak komplexní vypravěčská hra, která dominovala oscarovému klání v roce 2001. Kromě ceny akademie pro Benicia del Tora si film odnesl ceny za nejlepší režii, nejlepší adaptovaný scénář a nejlepší střih. V dalších rolích ve filmu hráli třeba Michael Douglas nebo Catherine Zeta-Jonesová.

Letošní karlovarský festival uvede k poctě Benicia del Tora ještě film Obvyklí podezřelí z roku 1995. V sobotu herec obdrží Cenu prezidenta festivalu.

Témata: Benicio del Toro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)