Princ Charles má co vysvětlovat: Špinavé peníze na charitu?!

Princ Charles 3

Autor: stars24.cz, ČTK

5. července 2022 14:24

Britský korunní princ Charles by dnes už nepřijal velké částky v hotovosti na jednu ze svých charitativních organizací. Agentuře Reuters to řekl zdroj z královské rodiny poté, co vyšlo najevo, že následník trůnu přijal celkem tři miliony eur (74 milionů korun) v hotovosti od bývalého katarského premiéra šajcha Hamada bin Džasíma bin Džabra Sáního.

Prostředky předané v kufříku putovaly na konto Charlesovy charitativní organizace.

Deník The Sunday Times uvedl, že britský princ dostal v letech 2011 až 2015 celkem tři miliony eur. Nyní dvaašedesátiletý šejk dokonce při jednom setkání údajně Charlesovi předal milion eur v nákupních taškách z luxusního obchodního domu Fortnum & Mason.

Peníze směřovaly do jedné z Charlesových charitativních organizací a transakce byla zcela legální, uvedl o víkendu mluvčí britského prince.

"Jak už jsme řekli o víkendu, peníze byly okamžitě předány jeho charitativním organizacím a právě ty se rozhodly je přijmout. To je jejich rozhodnutí. Jak potvrdily, proběhlo to podle všech správných procesů," řekl novinářům zdroj, který s nimi hovořil pod podmínkou anonymity.

"Princ z Walesu se řídí radami. Situace a souvislosti se v průběhu let mění. Mohu s jistotou říci, že za více než půl desetiletí... se to nestalo a nestalo by se to znovu," dodal nejmenovaný zdroj.

Nic nenasvědčuje tomu, že by platby byly nezákonné, uvedl deník The Sunday Times. Aktivisté ze skupiny Republic, která usiluje o změnu státního zřízení v Británii, ale už požádali britskou charitativní komisi o prošetření.

V listopadu Michael Fawcett, který byl po desetiletí pravou rukou prince Charlese, odstoupil z funkce ředitele jedné z hlavních charitativních organizací britské královské rodiny několik týdnů poté, co list uvedl, že nabízel vyznamenání výměnou za dary. Policie tato tvrzení vyšetřuje. Princův mluvčí již dříve uvedl, že Charles o údajném nabízení poct nebo občanství na základě darů nevěděl.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr)