Zemřel Jean-Louis Trintignant (†91), francouzského herce proslavil film Muž a žena

Jean-Louis Trintignant

Autor: stars24.cz, ČTK

17. června 2022 18:58

Ve věku 91 let zemřel francouzský herec Jean-Louis Trintignant, který se proslavil zejména rolí automobilového závodníka ve filmu Muž a žena (1966). Uvedla to agentura AFP, kterou o smrti významné postavy francouzské kinematografie informovala rodina.

V roce 1969 získal Trintignant na festivalu v Cannes cenu pro nejlepšího herce za film Z režiséra Costy Gavrase. Za ztvárnění role stárnoucího manžela ve snímku Láska (2012) režiséra Michaela Hanekeho obdržel ve stejné kategorii francouzskou cenu César.

Trintignant zemřel dnes ráno v poklidu ve svém domě v jižní Francii obklopen svými nejbližšími, uvedla jeho manželka Marianne Hoepfnerová Trintignantová.

Naposledy se Trintignant objevil na filmovém plátně v roce 2019 ve filmu Nejlepší léta jednoho života (2019), kde se opět setkal se svou filmovou partnerkou z Muže a ženy Anouk Aiméeovou a režisérem tohoto snímku Claudem Lelouchem.

Syn průmyslníka Trintignant se narodil 11. prosince 1930 ve městě Piolenc na jihu Francie, na divadelních prknech debutoval v roce 1951. Jeho život poznamenalo několik tragédií, včetně smrti jeho dcery - rovněž herečky - Marie, kterou v roce 2003 zavraždil její životní partner.

Témata: Jean-Louis Trintignant úmrtí