Královna Alžběta II.: Jak oslavila 25, 50 a 60 let na trůnu?

Královna Alžběta II. 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. června 2022 15:24

Oslavy jubilea lemují historická výročí vlády britských panovníků a jsou jakýmisi svědky vývoje britské monarchie. Královna Alžběta II. a královna Viktorie obě slavily stříbrné, zlaté a diamantové jubileum u příležitosti 25., 50. a 60. výročí na trůnu. Po 70 letech vlády je ale královna Alžběta II. první, která slaví i jubileum platinové.

Stříbrné jubileum

Prvních 25 letech vlády Alžběty II. provázelo "v Británii tolik různých změn" prohlásila panovnice v parlamentu. "Už nejsme imperiální mocností a uvědomili jsme si, co to znamená pro nás samotné a vztahy se zbytkem světa," dodala. Vstup země do Evropských společenství (předchůdce EU) označila za "nejvýznamnější rozhodnutí" své vlády. U příležitosti svého prvního jubilea královna objela Británii a země Commonwealthu.

V Londýně se shromáždil milion lidí, aby ji zahlédl v kočáře. Britové tuto událost slavili pouličními slavnostmi, které představovaly jakýsi světlý bod v jinak politicky a ekonomicky velmi obtížné době, poznamenané ekonomickým poklesem a sociálními konflikty. Punková skupina Sex Pistols oslavy trochu pokazila se svou písní "God Save The Queen", ve které monarchii označila za "fašistický režim", což byla první veřejná urážka tohoto zřízení.

Zlaté jubileum

Půlstoletí na trůnu oslavila královna koncertem v buckinghamských zahradách. Vrcholem oslav se stal kytarista rockové skupiny Queen Brian May, který hrál hymnu "God Save the Queen," na střeše Buckinghamského paláce. Na hlavní třídě Mall, vedoucí k paláci, se shromáždil milion lidí, aby se účastnil oslav. Tato masová demonstrace přízně veřejnosti znamenala povzbuzení pro královnu, které pár měsíců předtím zemřely její matka, královna Alžběta, a také sestra, princezna Margaret. A předcházející 90. léta také nebyla pro panovnici snadnou dobou, musela čelit třem královským rozvodům, požáru na hradě Windsor, a také smrti princezny Diany.

Během prodlouženého červnového víkendu před 20 lety se po celé Británii organizovaly hudební slavnosti. Královnini vnuci, William a Harry, se poprvé objevili na veřejnosti po boku své budoucí tchyně Camilly. "Těchto 50 let bylo zcela obdivuhodných v každém směru," prohlásila královna. "Byly lepší a horší časy, ale všichni, kdo si pamatují situaci po šesti dlouhých válečných letech, mohou obdivovat pozoruhodné změny, které se od té doby udály," řekla. "Myslím, že se můžeme ohlédnout zpátky a být hrdí," dodala.

Diamantové jubileum

Dovršení šedesáti let panovnice na trůnu provázely okázalé oslavy, Alžběta II. cestovala po všech koutech Británie, zatímco další členové královské rodiny navštívili země Společenství. Součástí oslav na začátku června byla slavnostní přehlídka na Temži, shromáždění při svíčkách a koncerty.

Po Temži plulo asi tisíc lodí v rámci námořní přehlídky, první za 350 let. Ze břehů řeky je sledovalo asi 1,2 milionu lidí, navzdory tomu, že lilo jako z konve. Před Buckinghamským palácem vystoupili Kylie Minogueová, Robbie Williams, Elton John, Stevie Wonder, Ed Sheeran a Paul McCartney. Královna se objevila na balkonu v doprovodu Charlese a jeho rodiny. "Prodlužuji svůj závazek sloužit britskému národu," napsala královna v krátkém a obřadném poselství národu.

Témata: Královna Alžběta II.