Británie v očekávání: Královna se zřejmě opět neukáže, promluví Charles a William!

Princ William s otcem Charlesem 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2022 16:27

Británie dnes třetí den slaví 70 let Alžběty II. na trůnu. Princové Charles a William - syn a vnuk panovnice - chystají proslovy na večerním koncertě na její počest v Buckinghamském paláci.

Samotná královna, která je velkou milovnicí koní, se dnes oproti původnímu plánu nezúčastní odpoledních dostihů v Epsom Downs jižně od Londýna a bude je sledovat na hradě Windsor v televizi, oznámil Buckinghamský palác.

Hlavní očekávanou událostí třetího dne oslav platinového jubilea je velký večerní koncert, který má trvat zhruba dvě a půl hodiny a který bude živě vysílat BBC. I v tomto případě je nepravděpodobné, že 96letá panovnice, kterou v posledních měsících trápí pohybové potíže, se akce osobně zúčastní spolu s dalšími členy královské rodiny. Už v pátek se královna nedostavila na tradiční bohoslužbu díkuvzdání a na dnešních dostizích ji zastoupí dcera princezna Anne.

Na koncertě u Buckinghamského paláce vystoupí hvězdy světové populární hudby jako americké zpěvačky Alicia Keys a Diana Rossová nebo britské skupiny Duran Duran a Queen, jejíž kytarista Brian May při oslavách jubilea v roce 2002 ze střechy paláce zahrál rockovou verzi britské hymny God Save the Queen.

Vlastní proslovy z koncertního pódia chystají nejstarší syn královny princ Charles a její vnuk princ William, kteří promluví každý zvlášť ke zhruba 22.000 přítomných diváků, uvedla britská média.

Alžběta II. se dnes na hradě Windsor chystá přijmout svého vnuka prince Harryho, který i s rodinou na oslavy přicestoval z USA, kde žije. Harryho dcerka Lilibet dnes slaví první narozeniny.

Témata: Královna Alžběta II. Princ William Král Charles III. (Karel III.)