Královna Alžběta slaví s Brity 70 let na trůnu: Nová fotka a dojemný vzkaz!

Královna Alžběta II. 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. června 2022 14:58

Velká Británie dnes zahájila oslavy 70. výročí nástupu královny Alžběty II. na trůn. Již ve středu královská rodina zveřejnila nový portrét panovnice, která zároveň poslala lidem dojemný vzkaz.

Fotografie pořízená Ranaldem Mackechniem před několika dny na zámku Windsor byla zveřejněna na oficiálním instagramovém profilu britské královské rodiny. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený The Royal Family (@theroyalfamily)

Sama královna Alžběta při té příležitosti poděkovala všem, kdo se zapojí do oslav jejího platinového jubilea, ať už přímo ve Velké Británii nebo v zemích Commonwealthu. 

"Vím, že při podobných příležitostech vznikají krásné vzpomínky. Doufám, že následující dny přinesou možnost reflektovat všechno, čeho jsme za posledních sedmdesát let dosáhli, zatímco do budoucna vyhlížíme se sebevědomím a entusiasmem," vzkázala panovnice. 

Oslavy začaly už dnes v centru Londýna slavnostním vojenským průvodem. Akce ve Whitehallu se účastní zhruba 1400 vojáků, 400 hudebníků a 240 koní. V zemi je až do neděle státní svátek.

Na počest královnina výročí také večer nejen ve Spojeném království, ale napříč celým britským Společenstvím, vzplane přes 1500 signálních ohňů za zpěvu sborů, které budou zpívat novou Píseň pro Společenství (Song for the Commonwealth).

Následovat budou až do neděle tisíce kulturních a náboženských akcí, například bohoslužba v katedrále svátého Pavla ke vzdání díků za Alžbětinu vládu, nebo vystoupení hvězdných hudebních interpretů a kapel jako Queen, Ed Sheeran nebo Alicia Keys.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr) Velká Británie