Scorpions zahráli v Praze: Jak se koncert podařil?

Scorpions (Foto: Marc Theis)

Autor: stars24.cz, ČTK

28. května 2022 21:38

Kapela Scorpions svůj čtvrteční koncert v pražské O2 areně zakončila před bouřícím publikem hity s desky Love At First Sting, která je mnohými fanoušky považovaná za jejich nejlepší. Jako poslední zazněla píseň Big City Nights, v přídavku pak oblíbená balada Still Loving You a energická skladba Rock You Like a Hurricane. Vystoupení německých rockerů podle odhadu přítomných novinářů aplaudovalo přes 10.000 lidí.

Koncert se uskutečnil při světovém turné Rock Believer a skupina na něm představuje stejnojmenné album, které vyšlo letos v únoru. Z něho Scorpions nabídli tři písně, koncert po spuštění opony s velkým logem kapely otevřeli novinkou Gas in the Tank. Dále večer zahráli píseň Peacemaker a titulní skladbu nové desky Rock Believer. Produkci muzikantů provázela bohatá projekce, při Make It Real se na projekční ploše objevilo množství českých vlajek, lídr kapely zpěvák Klaus Meine se pokusil o několik vět v češtině a vděčné publikum mu poté odpustilo, když popletl slova a melodii v písni Delicate Dance.

Ze starých hitů kapela zařadila také Wind of Change, který se stal jedním ze symbolů pádu berlínské zdi v roce 1989 a kvůli ruské invazi na Ukrajinu se letos kapela rozhodla změnit její text. Zařadila do něj pasáž, v níž se zpívá: "Poslouchej mé srdce, říká Ukrajina. Čeká na vítr změny".

Skupina dorazila do Prahy ve složení Klaus Meine (zpěv), Matthias Jabs (kytara), Rudolf Schenker (kytara), Mikkey Dee (bicí) a Pawel Maciwoda (bassová kytara). V roli předkapely vystoupila čtyřčlenná česká dívčí heavy rocková skupina The Agony založená v listopadu 2012 Nikolou Kandoussi, dříve kytaristkou ve skupině českého metalového zpěváka Aleše Brichty, a Jarkou Červeňákovou, death metalovou bubenicí z Košic.

Scorpions, které hudební odborníci považují za nejúspěšnější německou rockovou kapelu, v roce 2010 oznámili konec kariéry a vyrazili na rozlučkové turné. Před šesti lety ale vydali album s názvem Return to Forever a nadále vystupují. "Při nahrávání alba jsme měli tolik energie a zábavy a nemůžeme se dočkat, až konečně zase budeme hrát naživo," uvedli před začátkem turné kytarista Jabs a zpěvák Meine. "Ještě nikdy jsme neměli tak dlouhou koncertní pauzu jako během pandemie. To samozřejmě zvýšilo náš apetit, takže se už teď těšíme, až se zase vrátíme na turné," dodali.

Scorpions vznikli v roce 1965 zprvu jako žákovský soubor, který založil kytarista Rudolf Schenker. Profesionálně byli založeni v Hannoveru až v roce 1969. Společně se zakladatelem je vůdčí postavou kapely zpěvák Meine, který je jejím členem od začátku 70. let. Svůj albový debut Lonesome Crow vydali před 50 lety v lednu 1972. Svých nahrávek prodali více než 120 milionů a odehráli přes 5000 koncertů. Základ jejich úspěchu tvoří hymnické rockové skladby. Na vrcholu popularity kapela byla v 80. letech.

Témata: Skupina Scorpions